W weekendy mogę zwolnić tempo i poświęcić więcej czasu na przygotowanie śniadania. Sięgam wtedy po nowe przepisy i chętnie eksperymentuję. Tym razem postawiłam na gofry. Bitą śmietanę i owoce zamieniłam na wytrawne dodatki.

Do tradycyjnego ciasta dodałam starty ser cheddar, przyprawiłam solą i pieprzem, a po upieczeniu chrupiące gofry wzbogaciłam o rukolę i jajko w koszulce. Dodatki możesz dowolnie modyfikować, np. gofry serwuj z ulubionymi pastami, które zazwyczaj lądowały na kromce chleba.

Gofry z serem cheddar, rukolą i jajkiem

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1/2 szklanki tartego sera cheddar
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego + do posmarowania gofrownicy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Dodatki:

  • rukola
  • jajka

Gofry wytrawne

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasto – białka oddziel od żółtek. Białka z szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pozostałe składniki na ciasto umieść w dużym naczyniu i zmiksuj na gładką masę. Następnie do masy dodaj białka i delikatnie wymieszaj.

  2. Ciasto nakładaj chochlą na nagrzane i posmarowane olejem płytki gofrownicy. Masę rozprowadź po całej powierzchni.

  3. Piecz na złoty kolor przez ok. 4-5 minut lub według czasu podanego w instrukcji urządzenia.

  4. Gofry podawaj zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami. Na moich gofrach ląduje rukola i jajko w koszulce.

Gofry wytrawne