Grzanki na dobry początek dnia – to moja kolejna propozycja śniadaniowa. Chrupiąca kromka pieczywa skropiona oliwą extra vergine, a na niej gruba warstwa domowego pesto i plastry wędzonego łososia.

Opieczoną bagietkę obficie posmarowałam pesto miętowo-bazyliowym. Smarowidło ma charakterystyczny, świeży posmak, który bardzo lubię. W połączeniu z łososiem tworzy kompozycję doskonałą.

Jeśli chcesz więcej pomysłów na pyszne i pożywne śniadanie, zerknij na przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Znajdziesz tu wskazówki, jak zrobić smaczną jajecznicę, omlety, tosty czy kanapki.

Składniki

  • bagietka
  • 125 g łososia wędzonego na zimno (plasterki)
  • kiełki rzodkiewki
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka świeżych liści bazylii
  • 1 szklanka świeżych liści mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g płatków migdałowych
  • 70 g parmezanu
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Grzanki z pesto i łososiem

Przygotowanie

  1. Przygotuj pesto – płatki migdałowe, ząbki czosnku, listki świeżej mięty i bazylii włóż do pojemnika blendera. Dodaj starty parmezan oraz oliwę z oliwek.

  2. Całość zmiksuj przy pomocy blendera na gęste, gładkie pesto.

  3. Bagietkę pokrój w kromki, skrop z obu stron oliwą z oliwek i podpiecz w opiekaczu do kanapek lub w piekarniku.

  4. Każdą kromkę posmaruj pesto, nałóż plasterki łososia i kiełki rzodkiewki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Grzanki z pesto i łososiem