oceny: 1, śr. ocena: 3
3

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Nie dość, że syci na długi czas to za każdym razem przygotujesz inną wersję. Do jajecznicy możesz dodać na co tylko masz ochotę. Dziś postawiłam na połączenie smażonych jajek z awokado, pomidorem i papryczką chili.

Moja dzisiejsza propozycja niech będzie dla Ciebie inspiracją do stworzenia najlepszej jajecznicy. Poszczególne produkty możesz dowolnie modyfikować. Istnieje nieskończona ilość możliwości, aby stworzyć swój autorski przepis. Jajecznicę można podać z pieczywem obok, lub też ułożyć ją na ciepłych i chrupiących grzankach.

Składniki

  • 4 jajka
  • awokado
  • pomidor
  • papryczka chili
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 1 łyżka masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Jajecznica z awokado

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek i papryczkę chili umyj i posiekaj.

  2. Pomidor sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

  3. Awokado przekrój nożem wzdłuż owocu i przekręć połówki w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę. W dojrzałym awokado pestkę można łatwo wyjąć – wystarczy podważyć ją łyżeczką i pestka bez problemu oddzieli się od miąższu. Owoc obierz ze skórki, pokrój w kostkę.

  4. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę.

  5. Dodaj papryczkę chili i pomidory. Podsmaż.

  6. Do miski wbij jajka, roztrzep za pomocą widelca i wlej na patelnię.

  7. W trakcie smażenia cały czas mieszaj zawartość patelni za pomocą drewnianej łyżki. Kiedy jajka zaczynają się ścinać zdejmij patelnię z ognia dalej mieszając, po chwili ponownie wstaw patelnię na ogień i tak samo postępuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

  8. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone awokado i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.

  9. Gorącą jajecznicę wyłóż na talerze i podawaj z ulubionym pieczywem.

Jajecznica z awokado