Kremowe jajka zapiekane w kokilkach to jeden z najlepszych pomysłów na szybkie i pyszne śniadanie. Wystarczą jajka, resztę składników możesz dobrać wedle własnych upodobań smakowych. Do przygotowania porannego dania wybrałam szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe.

Jajka w kokilkach piekę w kąpieli wodnej. Dzięki temu białka równomiernie się ścinają, a żółtka pozostają płynne. Śniadanie serwuję od razu po wyciągnięciu foremek z piekarnika w towarzystwie kromki chrupiącego pieczywa – zanurzona w rozpływającym się jajku smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 2 jajka
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • ok. 8 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • masło do posmarowania foremek
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • świeże zioła do dekoracji

Jajka w kokilkach

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Kokilki lub małe naczynia żaroodporne posmaruj masłem.

  2. Do każdej foremki włóż po 2 plasterki szynki. Dodaj łyżkę śmietany oraz kilka sztuk pokrojonych na połówki pomidorów koktajlowych.

  3. Następnie ostrożnie wbij jajko, dzięki temu żółtko pozostanie w całości. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

  4. Kokilki wstaw do kąpieli wodnej (do większego naczynia, wypełnionego wrzątkiem do połowy kokilki) i włóż całość do piekarnika. Piecz przez ok. 12 minut.

  5. Dodaj kilka gałązek zieleniny np. rukoli czy świeżych ziół.

Jajka w kokilkach