Jaki jest Wasz ulubiony sposób na jajka? Moim hitem śniadaniowym są kremowe jajka zapiekane w kokilkach. To doskonała propozycja, jeśli masz ochotę na coś innego niż jajecznica, omlet czy klasyczne jajko sadzone.

Do przygotowania porannego dania wybrałam szynkę parmeńską i szpinak (podsmażony z czosnkiem i obowiązkową gałką muszkatołową). Jajka w kokilkach piekę w kąpieli wodnej. Dzięki temu białka równomiernie się ścinają, a żółtka pozostają płynne. Śniadanie serwuję od razu po wyciągnięciu foremek z piekarnika w towarzystwie kromki chrupiącego pieczywa – zanurzona w rozpływającym się jajku smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 400 g liści szpinaku
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej lub chudego boczku wędzonego
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Kokilki lub małe naczynia żaroodporne posmaruj masłem.

  2. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek.

  3. Po chwili do czosnku dodaj szpinak, posól, popieprz i dodaj 3-4 szczypty gałki muszkatołowej. Podsmaż przez 2 minuty.

  4. Po podsmażeniu szpinak wymieszaj z tartym parmezanem.

  5. Do każdej foremki włóż po 2 plasterki szynki i podsmażony szpinak.

  6. Następnie ostrożnie wbij jajko, dzięki temu żółtko pozostanie w całości.

  7. Kokilki wstaw do kąpieli wodnej (do większego naczynia, wypełnionego wrzątkiem do połowy kokilki) i włóż całość do piekarnika. Piecz przez ok. 12 minut.

  8. Po wyjęciu z piekarnika dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.