oceny: 1, śr. ocena: 5
5

W tygodniu o poranku jadam najczęściej jaglankę w różnych wersjach lub kolorowe kanapki. W weekendy mogę poświęcić więcej czasu na przygotowanie śniadania i stawiam wtedy na bardziej wymyślne dania. Jednym z takich dań są omlety na słodko.

Przepisów na omlet w słodkiej wersji jest sporo. Wybieram prostą i sprawdzoną recepturę. Omlet przygotowany w ten sposób jest delikatny i puszysty. Serwuję go z karmelizowanym jabłkiem, rodzynkami i orzechami włoskimi. Polecam na weekendowe leniwe śniadanie.

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 duże jabłko
  • 40 g brązowego cukru
  • 50 g masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • cukier puder do podania

Omlet z jabłkiem, rodzynkami i orzechami włoskimi

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalej wrzątkiem i po 5 minutach odcedź. Orzechy włoskie posiekaj. Jabłko obierz i pokrój w większą kostkę.

  2. Mąkę przesiej do miski i odstaw. Białka oddziel od żółtek.

  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę przy pomocy miksera (mikser na wysokich obrotach). Zmniejsz obroty i dodawaj delikatnie roztrzepane żółtka, cały czas ubijając – ok. 1 minutę. Na koniec wmieszaj przesianą mąkę.

  4. Gotowe ciasto delikatnie wylej na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Smaż z obu stron na średnim ogniu, aż omlet uzyska złocisty kolor.

  5. Na drugą rozgrzaną patelnię wsyp cukier, po chwili dodaj masło i mieszaj, aż składniki się rozpuszczą. Następnie dodaj jabłka, podsmaż przez kilka minut.

  6. Dorzuć rodzynki i orzechy włoskie. Smaż jeszcze przez minutę, po czym wylej na przygotowany omlet.

  7. Omlet podawaj posypany cukrem pudrem.

Omlet z jabłkiem, rodzynkami i orzechami  włoskimi