oceny: 3, śr. ocena: 5
5

Dobra owsianka o poranku nigdy się nie znudzi. Możesz przygotować ją na wiele sposobów. Tym razem serwuję na śniadanie płatki owsiane z jabłkiem, w towarzystwie siemienia lnianego, orzechów włoskich i laskowych. Owsiankę wzbogacam cynamonem i miodem.

Owsianka oprócz tego, że jest pyszna ma mnóstwo zalet. Płatki owsiane mają sporo właściwości odżywczych. Są źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i syci na długi czas. Płatki dostarczają niezbędnych aminokwasów, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Składniki

  • 50 g płatków owsianych (ok. 1/2 szklanki)
  • 250 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 szklanki lekko rozdrobnionych orzechów włoskich, laskowych, migdałów
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

Owsianka

Przygotowanie

  1. Wodę i mleko wlej do garnka, doprowadź do wrzenia. Dodaj płatki owsiane i zmniejsz ogień.

  2. Jabłko umyj. Połowę jabłka pokrój w plasterki. Pozostałą część jabłka obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.

  3. Owsiankę gotuj na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje.

  4. W połowie gotowania do garnka dodaj porcję startego jabłka, cynamon, szczyptę soli do smaku oraz siemię lniane.

  5. Gotową owsiankę przełóż do miski, dodaj pokrojone jabłko, miód lub syrop klonowy oraz pokruszone orzechy i migdały.

Owsianka