Owsiankę można przygotować na wiele sposobów. Dlatego moje śniadanie nigdy nie smakuje tak samo. Tym razem wersja z dodatkiem suszonych owoców i bakalii. To świetna opcja dla wszystkich, którzy szukają pomysłów na smaczne śniadanie bez pieczywa.

Owsiankę gotuję na wodzie z dodatkiem mleka roślinnego – migdałowego, które możesz zastąpić innym mlekiem. Do wyboru masz mleko sojowe, kokosowe, ryżowe czy sezamowe. Możliwości jest wiele. To samo dotyczy dodatków. Moją owsiankę podaję z suszonymi owocami – morelami i żurawiną oraz orzechami włoskimi i migdałami. W sezonie warto wykorzystać świeże owoce.

Składniki

  • 50 g płatków owsianych (ok. 1/2 szklanki)
  • 125 ml mleka roślinnego np. migdałowego
  • 250 ml wody
  • 6 suszonych moreli
  • 1/4 szklanki lekko rozdrobnionych orzechów włoskich, migdałów
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie

  1. W małym garnku umieść płatki owsiane, żurawinę oraz pokrojone na mniejsze kawałki morele.

  2. Składniki zalej wodą, ustaw na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia.

  3. Zmniejsz ogień do minimum, dolej mleko i gotuj przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

  4. Gotową owsiankę przełóż do miski, dodaj miód lub syrop klonowy oraz pokruszone orzechy i migdały.