Pasty wszelkiej maści to jeden z moich ulubionych dodatków do kanapek. Ciągle poszukuję nowych pomysłów czym posmarować poranną kromkę. Tym razem na warsztat wzięłam bakłażana, z którego przygotowałam aromatyczną pastę.

Bakłażan sam w sobie potrafi być mdły i nijaki. Pieczenie w piekarniku wydobywa z niego niezwykły smak i aromat. Charakteru można mu dodać także poprzez wyraziste dodatki. Dlatego smarowidło wzbogaciłam o pastę sezamową tahini, sok z cytryny i przyprawy – kumin oraz paprykę.

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • 2 łyżki pasty sezamowej Tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Pasta z bakłażana

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C. Bakłażana przekrój wzdłuż na pół, skrop oliwą i włóż do piekarnika.

  2. Czosnek zawiń w kawałek folii aluminiowej i również włóż do piekarnika.

  3. Warzywa piecz ok. 20 minut, tak aby skórka bakłażana mocno się przyrumieniła, a ząbki czosnku stały się miękkie i aromatyczne.

  4. Po upieczeniu warzywa odstaw do przestudzenia, następnie obierz je ze skórki i umieść w pojemniku blendera.

  5. Dodaj pastę tahini, sok z cytryny i przyprawy. Całość zblenduj na gładką pastę.

  6. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Pasta z bakłażana

Tak przygotowana pastę zajadam na kromkach ulubionego pieczywa. Równie dobrze sprawdzi się jako przekąska na kawałkach podpieczonej na suchej patelni tortilli.