Dynia jest niezwykle wdzięcznym materiałem kulinarnym. Na blogu wylądowało już mnóstwo przepisów z wykorzystaniem jesiennego warzywa. Dziś proponuję aksamity pudding dyniowy z dodatkiem mleka migdałowego i aromatycznych przypraw. Doskonale rozgrzewa, co szczególnie doceniam podczas chłodniejszych dni.

Dynia sama w sobie jest dość mdła, dlatego warto podbić jej smak korzennymi przyprawami – cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową oraz kurkumą. Do puddingu dodałam mleko migdałowe, ale możesz wykorzystać inne mleko roślinne. Do tego porcja orzechów włoskich i szczypta cynamonu. Jeżeli szukasz inspiracji na przygotowanie czegoś super smacznego i zdrowego na śniadanie lekki deser czy kolację, to polecam właśnie taki zestaw.

Składniki

  • 1/2 dyni hokkaido
  • 125 ml mleka migdałowego lub innego mleka roślinnego, np. kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • szczypta kurkumy
  • łyżka miodu
  • orzechy włoskie

Koktajl dyniowy

Przygotowanie

  1. Dynię umyj, obierz i oczyść z pestek. Miąższ pokrój w kostkę.

  2. Na dużym garnku umieść sitko, wlej wodę tak aby nie sięgała dna sitka, do sitka dodaj pokrojoną w kostkę dynię i gotuj do miękkości (przez ok. 20 minut).

  3. Tak ugotowaną dynię przełóż do pojemnika blendera i miksuj z mlekiem, przyprawami i miodem na gładki mus.

  4. Pudding dyniowy przelej do szklanek. Serwuj z posiekanymi orzechami włoskimi i posypką z cynamonu.

Koktajl dyniowy