Pudding ryżowy to moja kolejna propozycja na śniadanie. Tym razem w wersji na słodko. Kremowy ryż z dodatkiem pistacji stanowi pyszny i pełnowartościowy posiłek. To świetna opcja dla wszystkich, którzy szukają pomysłów na smaczne śniadanie bez pieczywa.

Ryż gotuję na mleku migdałowym, które możesz zastąpić innym mlekiem. Do wyboru masz mleko sojowe, kokosowe, ryżowe czy sezamowe. Możliwości jest wiele. To samo dotyczy dodatków. Orzechy pistacjowe możesz zamienić na włoskie, laskowe czy migdały.

Składniki na 2 porcje

  • 150 g ryżu
  • ok. 400 ml mleka roślinnego np. migdałowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki pistacji

Pudding ryżowy

Przygotowanie

  1. Ryż umieść w garnku, zalej mlekiem i dodaj cukier. Składniki wymieszaj.

  2. Garnek przykryj pokrywką i gotuj do miękkości (prawie do rozgotowania). Ryż zamieszaj od czasu do czasu, pilnując aby się nie przypalił.

  3. Jeśli ryż wchłonie całe mleko, bez obawy możesz go dolać więcej. Uzupełniaj mleko systematycznie, gotując tak długo, aż ryż będzie miękki.

  4. Gdy ryż osiągnie kremową konsystencję, a ziarna są miękkie to znak, że pudding jest już gotowy.

  5. Pudding nałóż do miseczek i odstaw do przestudzenia. Następnie włóż na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Serwuj schłodzony i posypany pistacjami.

Pudding ryżowy

Pudding zapakowany do słoika jest łatwy w transporcie, dlatego sprawdzi się również jako drugie śniadanie do pracy. Dodatkowym plusem jest to, że nie trzeba go podgrzewać. Na zimno smakuje wyśmienicie.