Pudding ryżowy, który dziś proponuję to ryż ugotowany na moim ulubionym mleku kokosowym z dodatkiem sporej porcji owoców. Kremowy ryż serwuję na śniadanie. W takim wydaniu stanowi świetną alternatywę dla płatków owsianych czy jaglanki.

Mleko kokosowe nadaje potrawie gładką, aksamitną strukturę i lekko słodki smak. Pudding wzbogacam owocami. Zimą sięgam po mrożone mieszanki zawierające jagody, truskawki, śliwki, czerwoną i czarną porzeczkę oraz rabarbar, a w sezonie korzystam ze świeżych owoców.

Czas przygotowania:

ok. 25 minut

Składniki na 2 porcje

  • 100 g ryżu
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 200 g owoców (w sezonie świeżych, poza sezonem z mrożonki, np. jagody, maliny, jeżyny, żurawina, porzeczki)

Pudding ryżowy

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Ugotowany ryż pozostaw do przestudzenia.

  2. Następnie włóż do pojemnika blendera i zmiksuj razem z mlekiem kokosowym i miodem.

  3. Ryż odstaw na kilka godzin do lodówki.

  4. Owoce włóż do małego garnka, dodaj cukier i smaż przez ok. 10 minut, bez przykrycia aby sok odparował.

  5. Pudding umieść w miskach i dodaj podsmażone owoce.

Pudding ryżowy

Ryż możesz ugotować i połączyć z mlekiem kokosowym dzień wcześniej. Następnego dnia wystarczy, że dorzucisz swoje ulubione dodatki. Wtedy w zaledwie kilka minut przygotujesz smaczne i pożywne śniadanie.