Serek twarogowy to jeden z moich ulubionych produktów śniadaniowych. Nigdy mi się nie znudzi. Można go bowiem przygotować na wiele sposobów. Dziś proponuję dwie wersje – na słodko i słono. Którą wybieracie?

Pierwsza propozycja to wiosenny twarożek z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, doprawiony solą i pieprzem. Dla mnie to najlepszy sposób na wykorzystanie świeżych nowalijek.
Twarożek w słodkim wydaniu wzbogaciłam o aromatyczny syrop z kwiatów czarnego bzu i podprażone na suchej patelni orzechy włoskie.
Takie proste w przygotowaniu przysmaki świetnie sprawdzają się jako smarowidło do pieczywa na śniadanie.

Składniki

Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

  • 275 g sera białego twarogowego półtłustego
  • pęczek rzodkiewek (około 10 sztuk)
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Twarożek z orzechami włoskimi

  • 275 g sera białego twarogowego półtłustego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Przygotowanie serka w wersji wytrawnej rozpocznij od posiekania szczypiorku i pokrojenia rzodkiewki w drobną kostkę.

  2. Twaróg rozgnieć widelcem dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj.

  3. Następnie dodaj rzodkiewkę oraz szczypiorek. Twarożek dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku – wymieszaj.

  4. Przygotowanie serka na słodko rozpocznij od podprażenia na suchej patelni 1/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich.

  5. Do twarożku dodaj podprażone orzechy i śmietankę. Całość dokładnie wymieszaj.

  6. Resztę orzechów włoskich (1/4 szklanki) również podpraż na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty, następnie dodaj łyżkę miodu oraz syrop z kwiatów czarnego bzu i podsmaż, aż płyn zredukuje się do gęstego syropu.

  7. Syrop z patelni wlej do twarożku i dokładnie wymieszaj. Serek nałóż na kromki i posyp glazurowanymi orzechami włoskimi.