Tortilla z kolorowym nadzieniem to dla mnie jeden z lepszych sposobów na urozmaicenie codziennego menu. Ten prosty w przygotowaniu przysmak świetnie sprawdza się jako śniadanie.

Podstawą są pszenne placki, a resztę składników możesz wybrać wedle własnych upodobań smakowych. Do przygotowania porannego dania wybrałam kilka warzyw, które stanowią barwny farsz. Połączenie chrupiącej czerwonej cebuli, słodkich ziaren kukurydzy i soczystych pomidorów smakuje wyśmienicie, a do tego pięknie prezentuje się na talerzu.

Składniki na 2 porcje

Tortille z kolorowym nadzieniem

  • 2 pszenne tortille
  • 1 pomidor
  • 6-8 sztuk pomidorów koktajlowych
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • świeża ostra papryczka
  • sok z 1/2 limonki
  • przyprawy – sól, pieprz, płatki chili, kolendra
  • świeża zioła do dekoracji np. mięta, kolendra lub bazylia

Sos

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, świeżo mielony pieprz

Tortilla z kolorowym nadzieniem

Przygotowanie

  1. Pomidor sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek i ostrą papryczkę drobno posiekaj.

  2. Pokrojone warzywa umieść w misce, dodaj kukurydzę i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dopraw solą, pieprzem, płatkami chili i kolendrą.

  3. Dodaj sok z limonki. Całość dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły.

  4. Przygotuj sos – do naczynia wlej jogurt naturalny, dodaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem.

  5. Każdy placek tortilli posmaruj na środku przygotowanym sosem i nałóż salsę z kolorowych warzyw. Całość posyp posiekanymi liśćmi świeżych ziół.

Tortilla z kolorowym nadzieniem

Tortille zwiń na kształt rożka i zajadaj o poranku. Pszenne placki z farszem nadają się do zabrania do pracy, na drugie śniadanie.