Tortille to mój sprawdzony sposób na urozmaicanie śniadań. Nadzienie zmienia się w zależności od dostępności składników, ale przede wszystkim od apetytu. Placki pszenne z serkiem twarogowym, wędzonym łososiem i jajkiem to moja kolejna propozycja śniadaniowa.

O poranku najczęściej brakuje czasu na zjedzenie śniadania, a tym bardziej na jego przygotowanie. Dzisiejszy przepis pokazuje, że pierwszy posiłek dnia można przygotować w bardzo krótkim czasie. Placek wystarczy posmarować kremowym serkiem, położyć zielone liście sałaty, plastry wędzonego łososia i jajko.

Składniki na 2 porcje

  • 2 pszenne tortille
  • 125 g wędzonego łososia
  • 100 g serka twarogowego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 jajka
  • dowolna zielenina – sałata lodowa, rukola, szpinak itp.
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Jajka ugotuj na półtwardo, przestudź, obierz i pokrój na ćwiartki.

  2. Ser twarogowy umieść w misce. Dodaj 1 łyżeczkę chrzanu i posiekany koperek. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

  3. Każdy placek tortilli posmaruj na środku przygotowanym serkiem.

  4. Następnie nałóż garść zieleniny, płaty wędzonego łososia i ćwiartki jajka. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

  5. Tortille zwiń na kształt rożka i serwuj na śniadanie lub zapakuj na lunch do pracy.

Tortilla z jajkiem i łososiem