Na blogu pojawiło się już kilka inspiracji na kolorowe tortille – z warzywami, łososiem i twarożkiem czy szpinakiem i szynką parmeńską. Pomysłów na kolorowe nadzienie jest mnóstwo. Tym razem proponuję farsz – z ricottą i suszonymi pomidorami.

Aromatyczne suszone pomidory w połączeniu z kremowym serem ricotta smakują rewelacyjnie. Tortillę w takim wydaniu przygotowuję zazwyczaj na śniadanie, ale równie dobrze sprawdzi się jako szybka i prosta przekąska w sam raz na wieczór ze znajomymi. Wówczas tortillę serwuj w formie jedno-kęsowych roladek, tak jak w tym przepisie.

Składniki na 2 porcje

  • 2 pszenne tortille
  • 125 g sera ricotta
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
  • gałązki świeżych ziół do dekoracji, np. tymianku lub oregano

Tortilla z suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Suszone pomidory wyjmij z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.

  2. Do miski dodaj serek ricotta i suszone pomidory. Dopraw tymiankiem, odrobiną soli i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, aby smaki się połączyły.

  3. Na każdy placek tortilli nałóż przygotowany farsz i posyp gałązkami świeżych ziół.

  4. Tortille zwiń na kształt rożka i serwuj na śniadanie lub zapakuj na lunch do pracy.

Tortilla z suszonymi pomidorami