Tosty francuskie z kolorowymi dodatkami to dla mnie jeden z lepszych sposobów na urozmaicenie codziennego menu. Ten prosty w przygotowaniu przysmak świetnie sprawdza się jako śniadanie.

Na kromki pieczywa nałożyłam kolorowe pomidory. W mojej wersji żółte i czerwone pomidory, pokrojone na plasterki wzbogacone oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Całość uzupełnił rozpływający się ser mozzarella oraz jajko w koszulce.

A jeżeli szukasz więcej inspiracji na przygotowanie pysznego śniadania z przeróżnymi dodatkami to właśnie tutaj znajdziesz pomysły.

Składniki

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 2 małe, kolorowe pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g sera mozzarella
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • szczypiorek do podania

Przygotowanie

  1. Przygotuj pomidory – do miski wrzuć pokrojone na połówki pomidory, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę octu balsamicznego.

  2. Jedno jajko wymieszaj z łyżką mleka, dodaj sól i pieprz.

  3. W masie jajecznej maczaj kromki chleba z obu stron, lekko przy tym je przyciskając, aby wchłonęły jak najwięcej do środka.

  4. Tosty smaż na średnim ogniu, na patelni z masłem (najlepiej użyć klarowanego) do czasu aż pięknie się zrumienią, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę.

  5. Na podgrzane kromki pieczywa nałóż plasterek sera mozzarella, pomidory i jajko w koszulce. W garnku zagotuj ok.1 l osolonej wody z 1 łyżką octu. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego wlej jajko. Zmniejsz ogień, woda nie powinna wrzeć. Gotuj przez ok. 2-2,5 minuty. Jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.

  6. Tosty posyp świeżo mielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.