Kasza manna na mleku to szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie. Do swojej kaszy dodałam wanilię i karmelizowaną gruszkę. Wyszło tak pysznie, że nie mogłam nie podzielić się z Wami przepisem.

Gruszki podsmażone na maśle z brązowym cukrem to jeden z moich ulubionych dodatków do śniadań na słodko. Świetnym sposobem na podkręcenie smaku kaszy gotowanej na mleku jest wzbogacenie jej o ziarenka prawdziwej wanilii. Taki zestaw śniadaniowy to mój zdecydowany faworyt, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Czas przygotowania:

ok. 20 minut

Składniki na 2 porcje

  • 4 łyżki kaszy manny
  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

Waniliowa kasza manna

Przygotowanie

  1. Gruszkę obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i chwilę podgrzewaj.

  2. Następnie dodaj gruszkę, podgrzewaj na średnim ogniu, odwracając owoce co jakiś czas. Smaż do momentu, aż gruszki będą miękkie. Uważaj, by nie przypalić karmelu. Cały proces nie powinien trwać dłużej niż 10 minut.

  3. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyjmij ziarenka przy pomocy noża. Ziarenka wanilii umieść w niewielkim garnku, dodaj mleko i zagotuj (na czas gotowania wrzucam także całą laskę wanilii dla mocniejszego aromatu).

  4. Wsyp kaszę i energicznie mieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki. Kiedy kasza zgęstnieje zestaw z ognia.

  5. Gotową kaszę odstaw na 1 minutę. Następnie nałóż do misek i dodaj karmelizowane gruszki.

Waniliowa kasza manna