Fenomen tego dipu jest dla mnie trudny do zrozumienia, ale jest to zdecydowanie fenomen. Serowo-czosnkowy sos poznałem na studenckich imprezach jako jedną z niewielu rzeczy przygotowywanych samodzielnie przez organizatorów ;)

Co więcej, jego mocno czosnkowy smak i zapach raczej nikomu nie przeszkadzały, i każda jego ilość była błyskawicznie pochłaniana z nachosami, lub krakersami.

Czas przygotowania:

Około 10 minut

Składniki

  • 100 g żółtego sera
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu

Przygotowanie sosu serowo-czosnkowego

  1. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zmiksuj w blenderze na drobny proszek (w blenderze zrób to tylko jeżeli masz raczej twardszą odmianę sera).

  2. Czosnek wyciśnij przez praskę i dodaj do sera.

  3. Na koniec dodaj do sera i czosnku majonez, i całość dokładnie wymieszaj.

  4. Odstaw dip na pół godziny, aby smaki się przegryzły.

  5. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do nachos, lub smarowidło do krakersów.

przygotowania: 10 minut
czas potrzebny: 10 minut
kuchnia polska
Przekąski karnawałowe

dip serowo czosnkowy