Dania z rusztu będą znacznie smaczniejsze jeśli wzbogacisz je odpowiednio dobranym sosem. Dziś proponuję sos miętowy, który doskonale komponuje się z grillowanym mięsem jak i warzywami.

Podstawą sosu jest gęsty jogurt naturalny oraz listki świeżej mięty. Przygotowanie sosu nie zajmuje dużo czasu, jednak warto odstawić gotowy dip na co najmniej godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Czas przygotowania:

ok. 15-20 minut

Składniki

  • 180 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szklanka listków świeżej mięty
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • do podania – kilka listków świeżej mięty

Sos miętowy

Przygotowanie

  1. Listki świeżej mięty dokładnie opłucz i umieść w pojemniku blendera, dodaj łyżkę oliwy i zmiksuj.

  2. Dodaj jogurt naturalny, cukier, sok z cytryny i ponownie zmiksuj do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji.

  3. Na koniec dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Sos dokładnie wymieszaj.

  4. Gotowy sos umieść w lodówce na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.

  5. Podawaj jako dodatek do dań z grilla w osobnych naczyniach, udekorowany listkami świeżej mięty.

Sos miętowy