oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Ostry sos chili, czyli coś dla wszystkich miłośników pikantnych smaków. Dzięki niemu każda potrawa nabierze charakteru i oryginalnego aromatu. Już niewielka ilość wystarczy, by nadać „ostrości”.

Jest to znakomity dodatek do zup, dań orientalnych i mięsnych. Sprawdzi się jako doskonały dip do przekąsek czy kanapek. Dzięki połączeniu ostrych czerwonych papryczek i octu uzyskasz bardzo ostry lekko kwaskowaty smak, zaś czosnek doskonale podkreśli walory smakowe wielu dań. To, co „piecze” w papryce, to kapsaicyna, która działa na receptory bólu powodując uczucie pieczenia i ostrości, podrażnia błony śluzowe. Dlatego do przygotowania sosu, oprócz składników, polecam użycie jednorazowych rękawiczek. Podczas krojenia papryczek staraj się nie dotykać ręką okolic nosa i oczu.

Składniki

  • 5 papryczek chili
  • 3 ząbki czosnku
  • mały kawałek świeżego imbiru – około 2 cm
  • 100 ml octu winnego
  • 125 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Ostry sos chili

Wykonanie

  1. Papryczki umyj i osusz, następnie pokrój w drobną kostkę. Ostrość sosu zależy na pewno od wielkości, ale także rodzaju użytych papryczek. Można ją też modyfikować przez dodanie pestek z chili. W moich papryczkach było niewiele pestek, więc dodałam wszystkie.

  2. Imbir zetrzyj na tarce o grubszych oczkach, czosnek rozgnieć za pomocą praski.

  3. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier i zagotuj syrop. Do syropu wrzuć chili, imbir i czosnek. Gotuj, aż sos zgęstnieje.

  4. Gdy sos nabierze gęstej konsystencji przelej do szklanego słoiczka. Tak przygotowany sos możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Ostry sos chili