Pesto to jeden z moich ulubionych przysmaków. Na blogu znajdziesz już całkiem sporo przepisów np. na pesto z pietruszki, pesto z jarmużu czy rukoli. Tym razem wielbicieli zielonego specjału zapraszam na wersję w czerwonym kolorze, czyli pesto rosso.

Głównym składnikiem pesto są aromatyczne suszone pomidory, które połączyłam z uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, czosnkiem, parmezanem, bazylią i przyprawami. Dodatki nadają paście charakteru.

Pesto sprawdza się świetnie jako dodatek do makaronów czy smarowidło do kanapek. Super proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym doskonale urozmaica każdą kolację lub śniadanie.

Składniki

  • 200 g suszonych pomidorów w oleju
  • 3/4 szklanki liści bazylii
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • kilka łyżek oleju z pomidorów
  • szczypta płatków chili
  • sól, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Na suchej patelni podpraż ziarna słonecznika przez około minutę, co jakiś czas mieszając, następnie przesyp do miseczki i odstaw do przestudzenia.

  2. W pojemniku blendera umieść suszone pomidory, parmezan, bazylię i czosnek.

  3. Dodaj podprażony słonecznik, ocet balsamiczny, przyprawy oraz 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów.

  4. Wszystko zmiksuj na gęstą pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj kilka łyżek oleju więcej i ponownie zmiksuj.