Sos ze świeżych grzybów to świetny dodatek do wielu dań mięsnych i makaronowych. Dobrze komponuje się z plackami ziemniaczanymi, kaszami czy różnymi kluskami. Smakuje też jako samodzielne danie, wyjadany łyżką prosto z patelni.

Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu. Podstawowym składnikiem są oczywiście grzyby. Najbardziej aromatyczny sos otrzymasz z borowików, ale świetnie sprawdzą się także podgrzybki, kurki, kanie czy maślaki. Tym razem sięgam po podgrzybki, do tego cebula, czosnek i śmietana. I tak, w pół godziny powstał gęsty i bogaty w smaku sos grzybowy.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

  • 300 g grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki, kurki)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki wody
  • 125 ml śmietanki 30%
  • sól, świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki

Podgrzybki

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Większe grzyby pokrój na kawałki (nóżki pokrój w kostkę, kapelusze w plastry). Mniejsze sztuki całe pokrój w plastry.

  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.

  3. Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.

  4. Dodaj łyżkę masła i przygotowane grzyby. Smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut.

  5. Na patelnie dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości.

  6. Do kubka ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego. Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  7. Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Sos grzybowy