oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Sosy wszelkiej maści to niezastąpiony dodatek do dań z grilla. Tym razem proponuję lekki i orzeźwiający sos jogurtowo-ziołowy. Bazę do przygotowania dipu stanowi jogurt grecki, który wzbogaciłam o ostry smak musztardy i sporą ilość ziół – świeżą pietruszkę i szczypiorek oraz suszone oregano i tymianek.

Sos jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Pasuje do grillowanych mięs o mocniejszym smaku, a także do ryb i warzyw z rusztu.

Czas przygotowania:

ok. 15-20 minut

Składniki

  • 200 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku

Sos jogurtowo-ziołowy

Przygotowanie

  1. W naczyniu umieść jogurt, dodaj musztardę i sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj – konsystencja powinna być lejąca, niezbyt gęsta.

  2. Pietruszkę i szczypiorek drobno posiekaj i dodaj do pozostałych produktów.

  3. Sos dopraw suszonym oregano, tymiankiem, solą, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie wymieszaj.

  4. Gotowy sos odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Sos jogurtowo-ziołowy