Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Sos koperkowy

Sos koperkowy

Sosy wszelkiej maści sprawiają, że nawet najprostsze potrawy nabierają wyjątkowego smaku. Dziś proponuję bardzo aromatyczny sos koperkowy, który stanowi doskonałe dopełnienie wielu dań.

Tradycyjnie podawany jest do dań z ryb czy mięsa w zestawie z ziemniakami. Kto nie zna mięsa oblanego kremowym sosem z dużą ilością kopru? Klopsiki w sosie koperkowym to chyba jedno z najbardziej znanych połączeń. Domowy sos z koperkiem pasuje również do jajek ugotowanych na twardo czy gotowanych warzyw. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.

Czas przygotowania

ok. 20 minut

Składniki

  • 1 pęczek koperku
  • 250 ml buliony warzywnego
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sos koperkowy

Przygotowanie

  1. Koperek drobno posiekaj. Do śmietany dodaj mąkę i delikatnie mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie połącz śmietanę z bulionem. Dodaj posiekany koperek.

  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek. Sos umieść w małym garnku, podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje.

  3. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz regulować jego konsystencję dolewając wody.

  4. Sos koperkowy dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sos koperkowy

Podobne przepisy

tagi: , ,

Ilość komentarzy: 32 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

32 odpowiedzi na “Sos koperkowy”

  1. DD pisze:

    Wrzucilem wszystkie składniki do blendera kielichowego a potem na patelnie i bardzo szybko powstalo dobre sosisko

  2. DD pisze:

    Świetne!!! Wszystkie skladniki wrzucić do blendera kielichowego i po 30 sekundach wszystko gotowe. Potem na patelni dokończyć sos i pycha

  3. Wojtek pisze:

    Sos trochę „podostrzyłem” dodając trochę przeciśniętego czosnku. Kluski śląskie, a do tego klopsiki. Pychota.

  4. Anet pisze:

    Super przepis Polecam! Ja dodałam łyżkę masła roztopionego- Rewelacja!

  5. Zbyszek z Laskowic pisze:

    Właśnie podałem przepis teściowej. Zrobi go na odpust. Mam nadzieje, ze będzie smaczny. Uwielbiam koperek pod każda postacią.

  6. mimi pisze:

    jest świetny

  7. Bea pisze:

    Super sos , latwy i szybki do zrobienia.
    Dodadlam do niego odrobine soku z cytryny , do lososia smakowal wspaniale.
    Dziekuje za ten przepis.

  8. Timon pisze:

    Sosik pierwsza klasa :) polecam wszystkim i dziękuję za przepis .

  9. Jola Z pisze:

    wspanialy sosik Tomku, idealny do moich mielonych kotlecikow z indyka i kartofelkow

  10. Magda pisze:

    Super szybki i łatwy przepis i bardzo smaczny sosik :-)

  11. Grzegorz pisze:

    Jaka śmietana!?

  12. Agnieszka pisze:
    5

    Bardzo prosty przepis! Wyśmienity smak, tylko, że zamiast śmietany dałam gęsty jogurt naturalny i dodałam jeszcze 1 łyżkę mąki, aby był bardziej gęsty. Dlaczego jogurt? Ponieważ w Anglii nie udało mi się znaleźć dobrej śmietanki i mi się nie chciało pojechać do polskiego sklepu po nie :-)Jeszcze raz dziękuję za przepis :-)

  13. Bogen pisze:
    5

    Bomba!

  14. Ela pisze:

    Wyszedł mi wyśmienicie dziękuję za prosty przepis

  15. aw pisze:

    Ja jeszcze wyciskam i dodaje troche soku z limonki :).
    Sos jest przepyszny.

  16. Małgorzata pisze:
    5

    Pycha!!!!

  17. Ania pisze:
    5

    Pycha!

  18. Jolanta pisze:
    5

    Zgadzam się z moimi poprzednikami. Prosty, szybki sos. Smak rewelacyjny :)

  19. Elżbieta pisze:
    5

    Znakomity przepis, bo nieskomplikowany….sos wyszedł, że palce lizać….

  20. Marcin pisze:

    Bardzo dobry sos wyszedł z tego przepisu polecam 10/10 bez dwóch zdań :)

  21. Kasia pisze:
    5

    Pyszny! I latwy w wykonaniu;)

  22. adam pisze:

    Super prosty i smaczny przepis,super! Pozdrawiam.

  23. Daria pisze:
    5

    Sos wyszedł jak należy :) Super przepis

  24. Maria pisze:
    5

    Przepyszny dziękuję

  25. ania pisze:
    5

    Pycha. Moj pierwszy sos i sie udal.Dziekuje

  26. Paula pisze:

    Sosik jest pyszny.wczoraj zrobilam taki sosik do pulpecikòw,yyhhh palce lizać:-)przepis jest the best.Kazdemu sie uda:-)

  27. Pati pisze:
    5

    udało się, dzięki ;)

  28. Ola pisze:
    5

    super przepis, przepyszny sosik ;)Polecam

  29. Sysia pisze:
    5

    Rewelacja5/5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php