oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Sosy świetnie podkreślają smak i aromat potraw. Jednym z bardziej znanych i lubianych jest sos marinara. Ten włoski wynalazek to nic innego jak pomidory, cebula, czosnek i zioła.

Klasyczny sos marinara możesz dowolnie modyfikować i wzbogacać swoimi ulubionymi dodatkami – oliwkami, kaparami, ostrą papryczką czy anchois. Sos stanowi doskonałe uzupełnienie wielu dań kuchni włoskiej, np. pizzy, makaronów, ravioli, klopsików.

Czas przygotowania:

ok. 40 minut

Składniki

  • 1 puszka pomidorów całych lub krojonych 400-500 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz i cukier do smaku
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Sos marinara

Przygotowanie

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

  2. W rondlu rozgrzej olej/oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij.

  3. Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez ok. minutę. Całość mieszaj, żeby czosnek się nie przypalił.

  4. Dodaj pomidory z puszki. Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Duś na małym ogniu przez ok. 30 minut. Od czasu do czasu przemieszaj.

  5. Na końcu dodaj cukier i suszone przyprawy – bazylię i oregano.

  6. Wymieszaj i spróbuj (w razie potrzeby dodaj ewentualnie jeszcze trochę soli, pieprzu albo cukru, według uznania).

Sos marinara

Nie zwlekaj i zrób własny sos marinara. Przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik.