oceny: 3, śr. ocena: 4
4

Sosy to mój sprawdzony sposób na stworzenie niepowtarzalnego dania. Urozmaicam nimi potrawy i staram się korzystać z różnorodności sosów obecnych w tradycyjnej kuchni polskiej. Właśnie sos pieczarkowy od zawsze cieszy się ogromną popularnością, a przy tym jest łatwy i szybki w przygotowaniu.

Dziś proponuję klasyczny sos o kremowej konsystencji, którego głównym składnikiem są pieczarki. Do tego cebula, czosnek i śmietana. Sos w takim wydaniu doskonały dodatek do wielu dań. Sprawdza się do mięs, makaronów, kasz, klusek, placków ziemniaczanych czy ziemniaków.

Czas przygotowania:

ok. 30 minut

Składniki

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 125 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Sos pieczarkowy

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę i czosnek obierz, następnie drobno posiekaj.

  2. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę, podsmaż, aż cebula nabierze złotego koloru. Dorzuć czosnek i smaż jeszcze 2 minuty.

  3. Do cebuli i czosnku dodaj kolejną łyżkę masła i dorzuć pokrojone pieczarki. Podkręć ogień i smaż przez około 5 minut, aż grzyby się zrumienią. Mieszaj sos co jakiś czas drewnianą łyżką. Dopraw grzyby solą.

  4. Na patelnię wlej śmietankę, dopraw pieprzem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje, następnie zestaw z ognia.

Sos pieczarkowy

Sos możesz przygotować z każdych grzybów. Najsmaczniejsze to borowiki, podgrzybki i kurki, ale mogą też być kanie, maślaki.