Przygotowany samodzielnie sos tatarski jest o wiele lepszy niż jego sklepowy odpowiednik. Przyznaję, że zdarzało mi się korzystać z gotowca. Jednak po spróbowaniu sosu domowej produkcji kupny produkt poszedł w odstawkę.

Istnieje mnóstwo receptur. Zachęcam do stworzenia własnej wersji sosu. Bazą zawsze jest majonez – wybieram swój ulubiony (możesz użyć domowego majonezu). Do tego marynowane grzyby, ogórki kiszone, chrzan i musztarda. Mój sos wzbogacam o kapary i koperek. Całość doprawiam świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

Tak przygotowany sos tatarski będzie smakował wybornie z wędliną, mięsem i rybami. To także świetny dodatek do jaj ugotowanych na twardo, dlatego warto wziąć pod uwagę ten przepis przygotowując menu na nadchodzące święta wielkanocne.

Składniki

  • 200 ml majonezu
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 4 grzybki marynowane
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, biały pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku

Sos tatarski

Przygotowanie

  1. Kapary odsącz z zalewy i drobno posiekaj (odłóż część kaparów w całości do dekoracji). Ogórek i grzyby pokrój w drobną kostkę.

  2. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym, musztardą i chrzanem.

  3. Wszystkie składniki wymieszaj, wsypując także 1 łyżkę posiekanego koperku.

  4. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny – spróbuj, w razie potrzeby możesz dodać jeszcze trochę musztardy lub chrzanu.

  5. Sos przełóż do naczynia, w którym go podasz i na koniec udekoruj odłożonymi kaparami i koperkiem.

Sos tatarski

Sos tatarski domowej produkcji możesz przechowywać w słoiku, w lodówce przez kilka dni.