oceny: 1, śr. ocena: 5
5

Sos teriyaki możesz oczywiście zakupić w wielu sklepach, jednak nigdy nie będzie smakował on tak, jak ten przygotowany własnoręcznie. Jak zrobić sos teriyaki, który doskonale będzie komponował się z sushi oraz świetnie sprawdzi się jako marynata do mięs czy dodatek do przeróżnych dań orientalnych?

Dziś pokażę jak przygotować japoński sos we własnej kuchni. Istnieje mnóstwo receptur. Zachęcam do stworzenia własnej wersji sosu. Bazą zawsze jest sos sojowy (wybieram taki o dobrym składzie), imbir i miód. Mój sos wzbogacam o czosnek i olej sezamowy. Dodatki nadają niezwykłego aromatu. Wszystkie dania doprawione takim sosem mają niesamowity smak i orientalny charakter.

Składniki

  • 125 ml sosu sojowego
  • ok. 125 ml wody
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub korzeń imbiru (kawałek ok. 2 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sosu sprowadza się do połączenia wszystkich składników. Na początek – do rondelka wlej sos sojowy i wodę.

  2. Następnie dodaj mielony imbir lub starty korzeń imbiru i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

  3. Do składników dodaj cukier, miód, olej sezamowy i dokładnie wymieszaj.

  4. Na koniec wystarczy wszystko delikatnie zagotować i sos gotowy.