Nawet najprostsze potrawy nabiorą wyjątkowego smaku, jeśli zapewnisz im dobre towarzystwo. Świąteczne dania będą jeszcze smaczniejsze, gdy zaserwujesz je z odpowiednio dobranym sosem. Dziś proponuję sos żurawinowy. Słodko-kwaśny sos wzbogacony korzennymi przyprawami i czerwonym winem smakuje doskonale.

Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Robi się go w kilkanaście minut, a to dlatego, że  żurawina ma mnóstwo pektyny i sos gęstnieje w oczach. Sos świetnie się sprawdzi jako dodatek do świątecznych mięs, pasztetów czy wędlin. Dobrze smakuje z wołowiną, wieprzowiną, drobiem, dziczyzną, a także z różnymi odmianami sera.

Czas przygotowania:

20 minut

Składniki

  • 300 g świeżej żurawiny
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 80 g cukru
  • 3 goździki
  • 1 laska cynamonu lub szczypta cynamonu w proszku

Sos żurawinowy

Przygotowanie

  1. Żurawinę opłucz i umieść w garnku o grubym dnie. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój na większe kawałki i dodaj do garnka.

  2. Owoce zasyp cukrem i zalej winem. Dorzuć przełamaną laskę cynamonu (lub szczyptę cynamonu) i goździki.

  3. Gotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż owoce zaczną się rozpadać.

  4. Gdy sos zgęstnieje zestaw garnek z ognia. Pamiętaj o tym, że żurawina jest bogata w pektynę i sos jeszcze zgęstnieje po ostygnięciu.

Sos żurawinowy