Mazurki wszelkiej maści to już wielkanocna klasyka. Proponuję mój sprawdzony przepis na kruche ciasto z dużą ilością bakalii. Mazurek z masą migdałowo-orzechową idealnie sprawdzi się jako deser na świątecznym stole.

Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu i właściwie trudno coś w nim zepsuć. Wystarczy przygotować kruche ciasto jako bazę, a do tego pyszną, słodką masę.

Czas przygotowania:

ok. 60 minut

Składniki

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka

Masa orzechowo-migdałowa:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g mielonych migdałów
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Mazurek z orzechami i migdałami

Przygotowanie

  1. Przygotuj kruche ciasto – do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

  2. Następnie dodaj żółtka i szybko zagnieć, aż do uzyskania gładkiego jednolitego ciasta. W razie potrzeby (jeśli ciasto jest zbyt suche i kruszące się) możesz dodać do niego zimną wodę lub mleko.
  3. Wyrobione ciasto kruche owiń szczelnie folią spożywczą, lekko spłaszcz i włóż do lodówki na minimum 30 minut.

  4. Przejdź do przygotowania masy orzechowo-migdałowej. Masło, zmielone orzechy i migdały, cukier, kokos i mleko umieść w niewielkim garnku na małym ogniu. Cały czas mieszaj.

  5. Masę zagotuj. Następnie odstaw i poczekaj aż przestygnie.

  6. Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy, nakłuj w kilku miejscach widelcem.

  7. Na kruchym spodzie rozsmaruj masę orzechowo-migdałową. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut.

  8. Na koniec udekoruj ciasto płatkami migdałowymi.

Mazurek z orzechami i migdałami