Niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia paszteciki z delikatnego ciasta francuskiego wypełnione farszem z suszonych pomidorów. To jedna z moich świątecznych propozycji. Paszteciki możesz przygotować nie tylko z okazji świąt. Jest to też świetna przekąska, którą zaserwujesz np. podczas wizyty gości.

Głównym składnikiem nadzienia są aromatyczne suszone pomidory, które połączyłam z uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, czosnkiem, parmezanem, bazylią i przyprawami. Małe sakiewki z ciasta francuskiego możesz napełnić również innym dowolnym farszem – mięsnym, pieczarkami lub szpinakiem. W każdej wersji smakują wyśmienicie.

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 200 g suszonych pomidorów w oleju
  • 3/4 szklanki liści bazylii
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • szczypta płatków chili
  • sól, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania)

Przygotowanie

  1. Pomidory odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki, następnie umieść w misce.

  2. Na suchej patelni podpraż ziarna słonecznika przez około minutę, co jakiś czas mieszając, następnie przesyp do miski z pomidorami.

  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan, drobno posiekane liście bazylii, ocet balsamiczny i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Ciasto francuskie rozłóż na arkuszu papieru do pieczenia i pokrój na kwadraty o boku ok. 6 cm. Na każdym połóż przygotowany farsz pomidorowy.

  5. Rogi ciasta podnieś i zlep u góry. Paszteciki posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.

  6. Blachę z pasztecikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 15-20 minut.