oceny: 1, śr. ocena: 5
5

W sezonie na rabarbar na blogu nie mogło zabraknąć przepisu na wypieki z dodatkiem różowych, lekko kwaskowych łodyg. Z rabarbarowych zbiorów przygotowałam tradycyjne bułeczki z ciasta drożdżowego pokryte słodką kruszonką i płatkami migdałów.

Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe wbrew pozorom przygotowuje się szybko. Bułki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Drożdżówki można dodatkowo posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. Bez posypki są równie pyszne.

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 12 sztuk.
 
Bułeczki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 50 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 500 g rabarbaru
  • 50 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki wody
 Kruszonka:
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
 Dodatkowo:
  • ok. 25g płatków migdałowych
  • 6 łyżek bułki tartej

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj, tak aby powstało gładkie ciasto.

  3. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  4. Przygotuj nadzienie – rabarbar umyj. Łodygi obierz i pokrój w około centymetrowe plasterki.

  5. Na patelnię wsyp cukier, dolej wody i podgrzewaj na średniej mocy palnika do momentu aż karmel osiągnie złoty kolor (uważaj, by nie przypalić). Dodaj pocięty rabarbar i wymieszaj. Gotuj do momentu aż sok puszczony przez rabarbar częściowo wyparuje. Zestaw z palnika i pozostaw do wystudzenia.

  6. Wszystkie składniki kruszonki umieścić w miseczce i rozcieraj między palcami do czasu aż powstaną grudki. Następnie odstaw do lodówki do czasu użycia.

  7. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiaj i podziel na 12 części. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki o średnicy około 5 cm, ułóż na balszce w sporych odległościach od siebie i pozostaw na ok. 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia.

  8. Po tym czasie, dno szerokiej szklanki zanurz w mące i w każdej bułeczce zrób wgłębienie szklanką.

  9. Do wgłębienia wsyp po 1 łyżeczce bułki tartej i sporą porcję karmelizowanego rabarbaru. Całość posyp kruszonką i płatkami migdałowymi.

  10. Tak przygotowane bułeczki piecz w temperaturze 190º przez około 20 minut.