Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Bułeczki maślane z kruszonką

Bułeczki maślane z kruszonką

Coś pysznego na dobry początek dnia – domowe bułeczki maślane z kruszonką :-) Bułki są miękkie i puszyste z chrupiącą skórką. Dla mnie najlepsze zaraz po upieczeniu z dżemem i szklanką mleka.

Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe przygotowuje się szybko. Ciasto jest dość gęste, ale elastyczne, nie klei się do rąk, dlatego nie ma potrzeby podsypywania dodatkowo mąką. Z ciasta dobrze wyrabia się i formuje okrągłe bułeczki. Efekt końcowy jest znakomity – bułki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste po prostu idealne.

Bułeczki maślane z kruszonką

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania)

Bułeczki maślane z kruszonką

Wykonanie

  1. Drożdże wymieszaj z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Żółtka i jajko roztrzep za pomocą widelca.

  3. W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka, roztopione masło oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.

  4. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  5. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki o średnicy około 4 cm, następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na kilka minut.

  6. W międzyczasie przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę do konsystencji grudek.

  7. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.

  8. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

Bułeczki maślane z kruszonką

Maślane bułeczki podawaj zaraz po upieczeniu. Najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka i z ulubionym dżemem. Bułeczki z kruszonką są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach.

Smacznego!

tagi: , ,

Ilość komentarzy: 57 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

57 odpowiedzi na “Bułeczki maślane z kruszonką”

  1. Kinga pisze:

    Przepis rewelacja. Przyrządza się szybko, a w smaku „niebo w gębie”. Miękkie, słodziutkie- w sam raz do kawki. Polecam wszystkim. Jedynie u mnie czas pieczenia o kilka minut dłuższy, ale każdy wie że piekarnik piekarnikowi nierówny. Dziękuję- nie zawiodłam się.

  2. Iwona pisze:

    Pychota po prostu rozpływają się w ustach sklepowe niby bułki maślane niech się chowają. Przepis prosty I świetny dzięki jeszcze raz ponieważ nie pierwszy raz korzystam z Twoich przepisów.

  3. Dawid - Kucharz pisze:

    „Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.”

    Na jakim ustawieniu piekarnika, bo za każdym razem każdy to olewa a to duża różnica, czy sam dół, sama góra, góra dól, i termoobieg.. Denerwuje mnie to.

  4. AGA pisze:

    Nie wiem dlaczego ale jak robie w srodku z bialym setem to pekaja a jak robie same to nie…

  5. AGA pisze:

    Pyszne!!! Mi wychodzi zawsze 13☺

  6. Anna pisze:

    Pychota :D
    Mam pytanko – czy będzie kiedyś opcja wydruku przepisu?
    chcę założyć sobie segregator z ulubionymi przepisam bo mąż się wkurza, że 50 zakładek otwartych mam w przeglądarce XD

  7. altara pisze:

    Bułeczki rewelacyjne! Moje wyszły niezbyt okrągłe, grubo posypane kruszonką, ale w smaku niebiańskie :)

  8. Izabela pisze:

    Bułeczki wyszły rewelacyjnie. Szkoda że nie można dodać zdjęcia. Zaraz będziemy się nimi zajadać. Pozdrawiam .

  9. Paulina pisze:

    Pyszne. Przepis przystępny. Ja pieklam z. Termoobiegiem.

  10. umieram pisze:

    A można użyć suchych drożdży? A jeśli tak to ile? I podpisuję się pod zapytaniem Uli, chałkę można z tego ciasta upleść? Kiedyś robiłam taką z przepisu ale wymagała dużo czasu :)

  11. Ula pisze:

    Najbardziej podoba mi się ostatnie zdanie : Gosia 8 sierpnia 2015 o 11:07 Zaczeło się od tego że odstawiłam drożdże w ciepłe miejsce- tego gorącego dnia najcieplej było na balkonie… Po 10 min cały balkon był w drożdżach, łaaa :D
    Rosły jak szalone, za to ciasto po wyrobieniu chyba „się zacięło” i juz do konca nie wyrosło :( stąd bułeczki wyszły twarde i zbite…
    Co nie zmienia faktu że wszystkie zniknęły w 5 minut :) Powiedzcie proszę – czy z tego ciasta można zrobić chałkę, taką plecioną?

  12. Bogusia pisze:

    Bułeczki super przepis nareszcie prosty rewelacja.

  13. monia pisze:
    5

    pyszne mięciutkie smakowite ja przy zawijaniu dodałam do środka rodzynek

  14. Maryla pisze:

    A ja odalam do kazdej buleczki garsc jagod….wyszly super jagodzianki. Pycha….

  15. Karolina pisze:
    5

    Moje sie wlasnie pieka. Wygladaja dobrze, mimo, ze ja mam dwie lewe rece. Robilam z polowy ilosci i wyszlo mi 15 buleczek. Ciasto bardzo mi sie lepilo do rak wiec podsypywalam maka. No i uzylam suchych drozdzy. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale jestem dobrej mysli bo juz pachnie cudnie. Dzieki za ten przepis

  16. Kajpej pisze:

    Wyszły lepsze niż się spodziewałem

  17. Piotrek pisze:
    5

    Mój pierwszy komentarz, a z przepisów korzystam już od dawna:)Ciasto wymagało długiego wyrabiania aby w końcu było ładne i i gładkie. Bułeczki ładnie wyrosły i są bardzo delikatne choć kolejnym razem zmniejszę ilość cukru. Pojawił się jeden problem, bułeczki od góry popękały jak mogę tego uniknąć kolejnym razem?

    • Tomek Lach pisze:

      Cześć Piotrek! Mogły popękać z kilku powodów, ale najczęstszym jest zbyt wysoka temperatura pieczenia przez co wierzch ciasta szybko twardnieje i się zapieka, a środek nie zdąży urosnąć. Wtedy ciasto od środka rozrywa skórkę ;)

  18. Alicja pisze:

    Nie czekając na wyrastanie, włożyłam do pieca, bo dzieci wpadły do kuchni jak szarańcza w tym, najwybredniejsze, mały krytyk kulinarny zjadł aż 2! Dziękuję! Bardzo fajny, prosty, przepis!

  19. Asia pisze:

    Trochę dziwne to ciasto, bo po dodaniu urośniętych drożdzy znów robi się ciapa z grudkami, jak to wymieszać rękoma ? No zobaczymy jaki będzie efekt końcowy :-)

  20. Agnieszka pisze:
    5

    Przepis idealny ♥ Jak dobrze, że trafiłam na tego bloga szukając przepisu na domową pizze, która z resztą smakowała równie wyśmienicie jak bułeczki! Polecam :-)

  21. Paulina pisze:
    5

    Właśnie upiekłam bułeczki – są fenomenalne! Są tak smaczne, że nie potrzebują żadnych dodatków :) Kruszonki spokojnie można zrobić połowę porcji.

  22. Nowicjuszka pisze:
    5

    Moje pierwsze drożdżowe ciasto. Wyszło ekstra! Zupełnie nie kleiło się do ręki. a bułeczki są super. Nawet na drugi dzień (ze świeżutkim masełkiem mmm…) .

  23. Nelka pisze:

    Skorzystałam dziś z przepisu,ale zrobiłam chyba coś nie tak bo wyszły mi ciężkie i zbite.Drożdże w szklance wyrosły ale potem po złączeniu z resztą produktów wyrosło minimalnie.Prawie po półtorej godzinie uformowałam bułeczki i upiekłam.Drożdże były mrożone i dość stare,czy to mogło być powodem iż są takie zbite.

  24. ewapmaja pisze:

    Robię te bułeczki drugi raz………..i są pyszne i pięknie się prezentują :) Ta ilość kruszonki podana w przepisie wystarczyła mi na dwa pieczenia . Przepis godny polecenia……….życzę wszystkim smacznego……:)

  25. Milajna pisze:

    Hmm bułeczki wyszły naprawdę smaczne chociaż puszystość moich oceniam najwyżej na 4– ¯\_(ツ)_/¯

  26. Baśka pisze:
    5

    Bułeczki wyszły przepyszne.Może nie az tak kształtne jak na zdjęciu ale dobre. Przy formowaniu miałam bardzo lepiące sie ciasto. To normalne czy zrobiłam cos nie tak ?

    • Tomek Lach pisze:

      To normalne, że ciasto może się lepić – wtedy do formowania możesz leciutko oprószyć je mąką :) …tak myślę, że chyba zrobimy film na YouTube gdzie pokażę jak takie bułeczki formować w prosty sposób, żeby wyszły idealne :-)

  27. gosc pisze:

    Witam ile suchych dorozdzy Pan poleca zamiast mokrych? dziekuje

  28. wiesia pisze:

    Bułeczki są niebiańskie, zapewniają dobre samopoczucie na cały dzień!

  29. ewcia pisze:
    5

    Pyszne te bułeczki, właśnie się nimi zajadamy:)

  30. Ania pisze:

    Pychaaaaaaa!!!!! Dzis podejście numer 3. Nie mam świeżych drożdży, więc będą suche:)

  31. iw pisze:
    5

    Dzień dobry.A ja użyłam tego przepisu do stworzenia małego stadka baranków wielkanocnych. W zeszłym roku miały być baranki drożdżowe, a wyszły marcepanowe tylko bez migdałów – takiego zakalca świat nie widział hi hi hi.W tym roku postanowiłam do sprawdzonego źródła sięgnąć i jak mawiają starożytni Indianie: włala!!! Cudowne puszyste ciasto bez niepotrzebnych niespodzianek. Przepyszne wyszły i bałam się, że nie będę miała co do koszyka włożyć.Dziękuję Panie Tomku.

  32. Karolina pisze:

    Ja robilam z 0.5kg mąki i 2 całych jajek i wyszły przepyszne :D słodkie i bardzo puszyste

  33. Aniulka 1110 pisze:
    4

    U mnie w domu mówią, że to najlepsze co do tej pory upiekłam. Poprostu przepycha

  34. Basia pisze:
    4

    zrobiłam dwukrotnie, za każdym razem inaczej. Myślę, że za mało jest w proporcjach podanych mokrych składników, bardzo trudno zrobić z tego gładkie ciasto, może jakby trochę więcej mleka…Za drugim razem wyrabiałam ciasto mikserem i ręcznie, długo i bułki wyszły lepsze, pulchniejsze. Ogólnie smaczne. Bardzo ładnie wyrosły

    • Tomek Lach pisze:

      Dzięki Basiu za komentarz! Z domowym pieczeniem tak jest, że trzeba kombinować bo dużo zależy np. od konkretnych produktów użytych do przygotowania ciasta

  35. Basia pisze:

    zrobiłam dwukrotnie, za każdym razem inaczej. Myślę, że za mało jest w proporcjach podanych mokrych składników, bardzo trudno zrobić z tego gładkie ciasto, może jakby trochę więcej mleka…Za drugim razem wyrabiałam ciasto mikserem i ręcznie, długo i bułki wyszły lepsze, pulchniejsze. Ogólnie smaczne. Bardzo ładnie wyrosły.

  36. Gosia pisze:

    mi nie wyszły :(

    • Tomek Lach pisze:

      A co konkretnie się wydarzyło? ;)

    • Gosia pisze:

      Zaczeło się od tego że odstawiłam drożdże w ciepłe miejsce- tego gorącego dnia najcieplej było na balkonie… Po 10 min cały balkon był w drożdżach, łaaa :D
      Rosły jak szalone, za to ciasto po wyrobieniu chyba „się zacięło” i juz do konca nie wyrosło :( stąd bułeczki wyszły twarde i zbite…
      Co nie zmienia faktu że wszystkie zniknęły w 5 minut :)

  37. Farbauti pisze:
    5

    Zrobiłam, tylko bez kruszonki bo mój mąż nie lubi;/ no i wśrodek dałam po łyżeczce twardej marmolady. Mmmmmm, pycha przez duże P!Pozdrawiam

  38. Mmm pisze:

    Ile ich wychodzi ?

  39. mm pisze:

    Witam,
    Ile to mniej więcej szklanek mąki?

  40. Kasia pisze:

    Cukier wanilinowy, a nie waniliowy :)

    • ona pisze:

      A moze Ola dodala waniliowy….takowy tez istnieje jesli się trochę orientujesz w nieco wykwintniejszych dodatkach do ciast. A tak w ogóle to po co tu się wymadrzac…kazdy z nas wie ze waniliowy i kazdy z nas zawsze mowil waniliowy

    • Monique72 pisze:

      Jest cukier i waniliowy i wanilinowy….Waniliowy jest z prawdziwa wanilia a wanilinowy to zwykly cukier troche aromatyzowany wanilia.Pozdrawiam .

    • KasiaB pisze:

      mam nadzieję, że wszyscy wiedzą, że wanilinę pozyskuje się z łajna krowiego? :P ja daję cukier puder z prawdziwą startą wanilią :)

  41. lodovica pisze:
    5

    Bardzo pyszne bułeczki a zwłaszcza z dżemem jagodowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php