Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami to jedne z najlepszych bułek jakie jadłam. W moim domu rozeszły się w mgnieniu oka, zanim zdążyły dobrze wystygnąć. Bułeczki są mięciutkie, puszyste, po prostu doskonałe.

Poszukując idealnego przepisu na bułki, wpadła mi w ręce receptura pochodzącą z książki O chlebie Elizy Mórawskiej. Bułeczki posłodzone są miodem i posypane dużą ilością ziaren – słonecznikiem, pestkami dyni, sezamem i czarnuszką. Możesz urozmaicić je swoimi ulubionymi dodatkami. Ich wykonanie jest łatwe i nie przysparza większych trudności. Polecam wszystkim, którzy zaczynają domowe pieczenie.

Bułki z ziarnami

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 10- 12 sztuk.

  • 25 g drożdży świeżych
  • 250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)
  • 250 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką wody
  • do posypania: pestki dyni i słonecznika, mak, sezam, kminek, czarnuszka itp.

Bułki z ziarnami

Przygotowanie

  1. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp cukrem i zalej 1/4 szklanki letniej wody (nie gorącą – zbyt wysoka temperatura zabije drożdże). Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży.

  2. Dodaj 2 łyżki mąki pszennej i wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej i wody, mąkę orkiszową, miód, sól i roztopione masło. Wyrób miękkie i elastyczne ciasto.

  4. Ciasto pozostaw w oprószonej mąką misce. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

  5. Wyrośnięte ciasto podziel na równe części i uformuj bułeczki, następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

  6. Przed pieczeniem wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą i posyp ziarnami.

  7. Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 12 minut.

Bułki z ziarnami