Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Bułeczki z cheddarem

Bułeczki z cheddarem

Zamiast pędzić rano do sklepu po świeże pieczywo upiekłam własne, zakręcone bułeczki wypełnione cheddarem, cebulą i koperkiem. W moim domu rozeszły się w mgnieniu oka, zanim zdążyły dobrze wystygnąć.

Poszukując idealnego przepisu na serowe bułki, wpadła mi w ręce receptura pochodzącą z książki Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu Deb Perelman. Bułeczki są mięciutkie, puszyste, po prostu doskonałe, a zapach w domu podczas pieczenia, tego nie da się opisać. Jak pisze sama autorka tajemniczym składnikiem wcale nie jest w tym przypadku, ani cheddar, ani koperek, ani mleczno maślane ciasto, tylko starta cebula, która po upieczeniu nabiera subtelnego, słodkiego smaku.

Składniki

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ok. 375 g)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 50 g roztopionego masła + 20 g do posmarowania
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki startej białej cebuli
  • 1 i 1/2 szklanki startego dojrzałego cheddara
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego koperku
  • 1/4 łyżeczki soli

Bułki z cheddarem, cebulą i koperkiem

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki nadzienia umieść w misce i dokładnie wymieszaj.

  2. Przygotuj ciasto – w misce umieść rozkruszone drożdże, zasyp 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Następnie zalej  1/4 szklanki letniego mleka i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, roztopione masło, pieprz oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.

  4. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  5. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 cm x 40 cm.

  6. Nadzienie rozprowadź równomiernie na cieście, zostawiając wolne brzegi na krótszych bokach.

  7. Z ciasta zwiń rulon i pokrój go ostrym nożem w poprzek na 2-3 cm kawałki.

  8. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier przenieś ruloniki (zachowaj odstępy między nimi, bo jeszcze urosną). Posmaruj z góry przygotowanym, roztopionym masłem. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

  9. Podrośnięte bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20-25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.

Bułki z cheddarem, cebulą i koperkiem

WordPress › Błąd