Zamiast pędzić rano do sklepu po świeże pieczywo upiekłam własne, zakręcone bułeczki wypełnione cheddarem, cebulą i koperkiem. W moim domu rozeszły się w mgnieniu oka, zanim zdążyły dobrze wystygnąć.
Poszukując idealnego przepisu na serowe bułki, wpadła mi w ręce receptura pochodzącą z książki Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu Deb Perelman. Bułeczki są mięciutkie, puszyste, po prostu doskonałe, a zapach w domu podczas pieczenia, tego nie da się opisać. Jak pisze sama autorka tajemniczym składnikiem wcale nie jest w tym przypadku, ani cheddar, ani koperek, ani mleczno maślane ciasto, tylko starta cebula, która po upieczeniu nabiera subtelnego, słodkiego smaku.
Składniki
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ok. 375 g)
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 50 g roztopionego masła + 20 g do posmarowania
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 1/2 szklanki startej białej cebuli
- 1 i 1/2 szklanki startego dojrzałego cheddara
- 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego koperku
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki nadzienia umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto – w misce umieść rozkruszone drożdże, zasyp 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Następnie zalej 1/4 szklanki letniego mleka i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, roztopione masło, pieprz oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.
Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski na posypany mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 cm x 40 cm.
Nadzienie rozprowadź równomiernie na cieście, zostawiając wolne brzegi na krótszych bokach.
Z ciasta zwiń rulon i pokrój go ostrym nożem w poprzek na 2-3 cm kawałki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papier przenieś ruloniki (zachowaj odstępy między nimi, bo jeszcze urosną). Posmaruj z góry przygotowanym, roztopionym masłem. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Podrośnięte bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20-25 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.