W sezonie jesiennym na blogu nie mogło zabraknąć przepisów z wykorzystaniem dyni. Tym razem dyniowe puree o intensywnej pomarańczowej barwie posłużyło mi do przygotowania bułeczek z ciasta drożdżowego.

Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe wbrew pozorom przygotowuje się szybko. Bułki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Posypane dużą ilością ziaren – pestkami dyni, słonecznika, sezamem i czarnuszką. Idealne na śniadanie, smakują zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 15 sztuk.

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki puree z dyni *
  • 20 g roztopionego masła
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką wody
  • do posypania: pestki dyni i słonecznika, czarnuszka, sezam

*Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20-25 minut. Po tym czasie sprawdź widelcem największe kawałki dyni i jeżeli są już miękkie, wyjmij z piekarnika. Następnie zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę i odstaw do przestudzenia.

Bułeczki drożdżowe z dynią

Przygotowanie

  1. Do niedużego garnuszka rozkrusz drożdże, zasyp 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Następnie zalej  1/4 szklanki letniego mleka i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, roztrzepane jajko, puree z dyni, roztopione masło, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.

  3. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  4. Wyrośnięte ciasto podziel na równe części i uformuj bułeczki, następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.

  5. Przed pieczeniem wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą i posyp ziarnami.

  6. Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 12-15 minut.

Bułeczki drożdżowe z dynią