Drożdżowe bułeczki z dynią

W sezonie jesiennym na blogu nie mogło zabraknąć przepisów z wykorzystaniem dyni. Tym razem dyniowe puree o intensywnej pomarańczowej barwie posłużyło mi do przygotowania bułeczek z ciasta drożdżowego.

Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe wbrew pozorom przygotowuje się szybko. Bułki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Posypane dużą ilością ziaren – pestkami dyni, słonecznika, sezamem i czarnuszką. Idealne na śniadanie, smakują zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami.

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 15 sztuk.

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki puree z dyni *
  • 20 g roztopionego masła
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką wody
  • do posypania: pestki dyni i słonecznika, czarnuszka, sezam

*Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 20-25 minut. Po tym czasie sprawdź widelcem największe kawałki dyni i jeżeli są już miękkie, wyjmij z piekarnika. Następnie zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę i odstaw do przestudzenia.

Bułeczki drożdżowe z dynią

Przygotowanie

  1. Do niedużego garnuszka rozkrusz drożdże, zasyp 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Następnie zalej  1/4 szklanki letniego mleka i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, roztrzepane jajko, puree z dyni, roztopione masło, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.

  3. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  4. Wyrośnięte ciasto podziel na równe części i uformuj bułeczki, następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.

  5. Przed pieczeniem wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą i posyp ziarnami.

  6. Bułki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 12-15 minut.

Bułeczki drożdżowe z dynią

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php