oceny: 1, śr. ocena: 5
5

W sezonie letnim na blogu nie mogło zabraknąć przepisu na jagodzianki. Z jagodowych zbiorów przygotowałam tradycyjne bułeczki z ciasta drożdżowego. Napakowane słuszną porcją świeżych owoców.

Przepis jest bardzo prosty, a ciasto drożdżowe wbrew pozorom przygotowuje się szybko. Bułki po upieczeniu są mięciutkie i bardzo puszyste. Jagodzianki można dodatkowo polukrować, ale nie jest to konieczne. Bez lukrowej polewy są równie pyszne.

Jagodzianki

Czas przygotowania:

1 godzina 30 minut + pieczenie

Składniki

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 12 sztuk.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 60 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 roztrzepane jajko na glazurę

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5-6 łyżek ciepłej wody

Jagodzianki

Przygotowanie jagodzianek

  1. Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. W misce umieść pozostałe składniki – resztę mąki pszennej, mąkę kukurydzianą, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajko, olej oraz sól. Wymieszaj, tak aby powstało gładkie ciasto.

  3. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  4. Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie wymieszaj.

  5. Ciasto krótko wyrabiaj i podziel na 12 części. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki o średnicy około 4 cm, pozostaw na ok. 10 min. Po tym czasie z każdej kuli rozwałkuj placek. Na środku każdego umieść solidną łyżkę jagodowego nadzienia.

    Jagodzianki

  6. Placki dokładnie zlep i odłóż złączeniem ciasta do spodu. Możesz nadać bułeczkom owalny kształt poprzez rolowanie jagodzianek na blacie.

  7. Jagodzianki układaj (w odległościach ok. 3 cm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

  8. Jagodzianki posmaruj roztrzepanym jajkiem.

  9. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut, aż uzyskają złoty kolor.

  10. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

  11. Przygotuj lukier – cukier puder dokładnie wymieszaj z wodą. Lukier nałóż na każdą jagodziankę.

Jagodzianki