Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Olej kokosowy

olej-kokosowy-zimnotloczony-2

Ostatnio coraz częściej słyszę o zaletach i licznych dobroczynnych właściwościach oleju kokosowego. A z drugiej strony docierają także głosy – unikaj smażenia, potrawy smażone są tłuste i niezdrowe. Trudno jednak całkowicie zrezygnować z tego typu obróbki termicznej w kuchni. Wpływ na walory zdrowotne potraw ma w dużej mierze tłuszcz, który został użyty do ich przygotowania.

Olej kokosowy a zdrowie

O olejach pisałam już jakiś czas temu przy okazji wpisu jaki olej najlepiej wybrać do smażenia, a dziś skupię się na oleju kokosowym, który uznawany jest za najzdrowszy olej na ziemi. Poza swoim kulinarnym zastosowaniem przynosi także korzyści zdrowotne. Olej kokosowy zawiera cenne witaminy – B2, B6, C i E, a także potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, sód, żelazo i kwas foliowy. Jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe w tym kwas laurynowy, który w podobnych proporcjach występuje jedynie w mleku matki.

Olej kokosowy ma sporo właściwości prozdrowotnych:

  • wzmacnia układ immunologiczny,
  • korzystnie wpływa na koncentrację,
  • wspomaga wchłanianie witamin, minerałów, aminokwasów oraz składników odżywczych,
  • chroni przed osteoporozą,
  • działa antybakteryjnie, antywirusowo,
  • zmniejsza stany zapalne oraz wspiera gojenie i naprawę uszkodzonych tkanek,
  • spowalnia procesy starzenia się skóry,
  • zwiększa wytrzymałość i poprawia wydolność fizyczną,
  • polecany dla osób walczących z nadwagą,
  • łagodzi objawy związane z syndromem chronicznego zmęczenia.

W kuchni…

Olej kokosowy w temperaturze pokojowej ma konsystencję stałą, stąd często określany jest jako „masło kokosowe”. Nadaje się do smarowania pieczywa. Możesz zastąpić nim także masło w pieczeniu. Jest idealny do smażenia, a to dzięki dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie utleniają się. Sprawdza się do smażenia w wysokich temperaturach, gdyż nie jest toksyczny i nie traci swoich cennych właściwości. Na pewno jest dużo zdrowszy od swoich konkurentów.

Na rynku dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego:

  • Olej rafinowany (bezzapachowy) – idealny do smażenia, nie zmienia smaku potraw.
  • Olej tłoczony na zimno, który jest najwyższej jakości olejem pierwszego tłoczenia, można stosować do smarowania pieczywa, pieczenia i smażenia. Posiada typowy dla kokosa wspaniały smak i aromat, może nadawać potrawom delikatny orientalny posmak.

olej-kokosowy-zimnotloczony-1

Do jakich potraw możesz wykorzystać olej kokosowy?

Z pewnością sprawdzi się w kuchni azjatyckiej – poeksperymentuj z przepisami orientalnymi. Nie oznacza to, że nie możesz zastosować go do potraw innych kuchni. Nadaje się do sałatek, makaronów, ryżu, warzyw. Ma swoje zastosowanie również w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Z powodzeniem możesz używać tego oleju do pieczenia ciast oraz robienia deserów.

Na co dzień olej kokosowy stosuje się przede wszystkim jako produkt spożywczy, ale także kosmetyczny. Masło kokosowe może być stosowane do pielęgnacji skóry i włosów, dzięki swoim właściwościom nawilżającym i odżywiającym.

Gdzie można kupić olej kokosowy? Dostępny jest w sklepach stacjonarnych, internetowych – zazwyczaj ze zdrową żywnością. Minusem jest jedynie dość wysoka cena. Poza tym same zalety, warto więc wprowadzić go do swojej diety. Może zamienisz tradycyjne oleje do smażenia na olej kokosowy?

Olej kokosowy polecam kupować np. na Ceneo.pl, gdzie znajdziesz w jednym miejscu aktualne oferty wielu sklepów i łatwo wybierzesz najkorzystniejszą cenowo opcję:

Zobacz również

tagi: , ,

Ilość komentarzy: 29 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

29 odpowiedzi na “Olej kokosowy”

  1. Agnieszka pisze:

    Ja uwielbiam naleśniki smazone na oleju kokosowym, dodaje go bezpośrednio do ciasta :)

  2. tak pisze:

    Wybierać tylko fair trade

  3. kamila pisze:

    Olej kokosowy to świetna sprawa, jako kosmetyk równiez, pierwszy raz używałam go do smażenia a teraz nie wyobrażam sobie nie stoswać go jako kosmetyk, zazwyczaj kupuje go w sklepie ekopestka.pl

  4. majka pisze:

    Ja zdecydowanie używam oleju kokosowego jako kosmetyk głównie do włosów. Zamawiam głównie w sklepach internetowych.
    Super sprawdza się również w zimie jako kosmetyk do wysuszonych ust.

  5. frankenbaska pisze:

    Wczoraj oglądałam program Cała prawda o jedzeniu, mówili tam że olej kokosowy nierafinowany nie nadaje się do smażenia bo ma niską temperaturę dymienia, czyli szybko się pali i będzie uwalniać w ten sposób toksyczne substancje. Natomiast ten rafinowany kokosowy jest najlepszy, bo znosi bardzo wysokie temperatury i nie uwalnia rakotwórczych aldehydów, w przeciwieństwie do słonecznikowego (najwięcej) i rzepakowego (tak średnio ale nadal są).

    Tym nierafinowanym za to można się smarować, podobno świetnie działa na skórę i włosy.

    • Kaska pisze:

      A ja ogladalam o czytalam wiele programow i artykulow i wlasnie olej kokosowy jako jedyny tloczony na zimno nierafinowany nadaje sie rowniez do smazenia, wszystkie inne oleje sa toskyczne powyzej 170 stopni – wiec i uwaga na piekarnik! A tylko olej kokosowy nierafinowany wlasnie jest odporny na wysokie temp i nie wytwarza zadnych rakotworczych aldehydow itp. A z doswiadczenia wiem, ze przy smazeniu nie dymi nic a nic! Rafinowany jest tanszy i nie ma zapachu i jest ppzbawiony wszystkich cennych wlasciwosci, a takie glupoty beda gadac o tym raku i dymieniu i toksycznosci, zeby kupowac tez rafinowany

  6. Ewa pisze:

    Kupiłam dziś olej kokosowy chce wprowadzić w dietę bo mam małą nadwagę czy zda egzamin

  7. kaa.a pisze:
    5

    czyli mozna na nim smażyc np. ryby ?

  8. Naturalnemetody.pl pisze:
    5

    Takiego pomocnika to ze świecą szukać. Słyszałam jednak, że olej rafinowany nie ma prawie żadnych właściwości i pomimo, że jest tańszy to nie warto go kupować do przygotowywania potraw :( Chyba warto trochę dopłacić i kupić ten nierafinowany.

  9. Katia1023 pisze:

    bardzo proszę o przepis na olej kokosowy (w razie gdyby ktoś posiadał przepis mam soyabelle w której robię mleko sojowe…) bardzo potrzebuję przepisu na olej kokosowy – proszę o info na @ katia1023@gamil.com

  10. Ania pisze:

    Olej kokosowy bardzo latwo mozna zrobic samemu jesli kogos zainteresuje moge podac sposob przygotowania jaki znalazlam)

    • Katia1023 pisze:

      Witam
      Bardzo prosze o informację/przepis jestem rodziną zastępczą zawodową i mamy dzieci/część z nas jest alergikami. Będę zobowiązana

  11. Karolina34 pisze:

    Sama od dawna stosuję nie tylko przy gotowaniu, ale także profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności taki olej kokosowy http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/3788543,olej-kokosowy-100-bio-extra-virgin-tloczony-na-zimno-gdzie-kupic-wlasciwosci-opinie,id,t.html . Uwielbiam jeść świeży chleb posmarowany warstwą takiego masełka :)

  12. Alisa pisze:

    Ja stosuje olej pochodzenia ekologicznego. Uzywam tem bezzapachowy,

  13. Magda pisze:

    Kupuję olej kokosowy rafinowany KTC w Kuchniach Świata, według mnie po korzystnej cenie ;)

  14. noe pisze:

    podobno działa też przeciwzmarszczkowo :)

  15. Gracha pisze:

    Od kilku lat używam go zamiast balsamu do ciała. Rewelka! Super na lato, skóra jest wypielęgnowana, cudnie pachnie i jest milusia w dotyku.

  16. Marcin pisze:
    5

    Używam go od ponad roku w swojej kuchni. Choć cena może być trochę odstraszająca warto popatrzeć na allegro gdzie można taniej kupić olej tłoczony na zimno – taki tez polecam. Co do zmiany smaku potraw – nie zauważyłem, aby to wpływało na smak w takiej mierze jak olej, smalec, czy oliwa z oliwek, wręcz moja kuchnia stała się wolna od tych zapachów i smaków, a bardziej wyczuwalny jest smak samego mięsa, warzyw, no może z delikatną nutką kokosu :) Oczywiście zapach przy gotowaniu jest najlepszy, który zapisał się na stałe w mojej i nie tylko mojej już głowie :)

  17. Eryka pisze:

    najlepszy tłoczony na zimno.. tak pachnie. Do gotowania i zamiast balsamu :D

  18. Irene pisze:
    5

    Ja też polecam. Z jednego słoika używam oleju kokosowego w kuchni, nawet do smarowania chleba :D a dodatkowo odkładam do pojemniczka malego i mam krem do rąk :-) Wcale tak drogo to nei wychodzi.

  19. Małgosia pisze:
    5

    Używam od niedawna i jak najbardziej polecam! Smażę na nim np. placuszki bananowe :) Nadaje się świetnie jako balsam do ciała, skóra przepięknie pachnie kokosami. Od czasu do czasu nakładam go również na włosy jako maskę, doskonale nawilża ;) Jest po prostu rewelacyjny!

  20. Dorota pisze:

    Ja używam do wlosow, przed użyciem jako odżywkę;)

  21. Nasza droga do pisze:

    ostatnio stałam przed nim w sklepie wgapiona w jego nazwę i zastanawiałam się czy to do jedzenia, czy to kosmetyk :p

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php