Makówki – świąteczny deser

Makówki to świąteczny deser, który gości w wielu śląskich domach. Od kilku lat to pozycja obowiązkowa na moim wigilijnym stole. To jedna z tych potraw, która przygotowywana jest na różne sposoby. Ilu kucharzy tyle samo różnych wersji przepisu.

Podstawowym składnikiem tego deseru jest dobrej jakości mak, bułki pszenne lub chałka, mleko oraz bakalie. Proponuję przepis na makówki z moimi ulubionymi dodatkami, oczywiście możesz ją wzbogacić o wszelkie bakalie i udekorować wedle własnej fantazji. Deser najlepiej smakuje podawany schłodzony.

Składniki

  • 250 g suchego, zmielonego maku
  • 300 ml gorącej wody
  • 500-700 ml mleka (w zależności ile mleka pochłonie masa makowa)
  • 100 g rodzynek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • bułki pszenne lub chałkaMakówki

Przygotowanie

  1. Przemielony mak wsyp do garnka i sparz gorącą wodą. Garnek umieść na małym ogniu i gotuj ok. 15 min. ciągle mieszając.

  2. Dodaj kilka kropli olejku migdałowego (dodałam 3-4 krople), cukier, miód, rodzynki, płatki migdałowe oraz mleko.

  3. Wszystko gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Masę makową uzupełniaj mlekiem na tyle, aby powstała papka.

  4. W misce ułóż warstwę bułki. Na bułkę wyłóż gorącą masę makową. Powtarzaj czynność aż cała miska zostanie uzupełniona. Ostatnią warstwą powinna być masa makowa. Wierzch deseru możesz udekorować wedle uznania, swoimi ulubionymi bakaliami.

    Makówki

  5. Makówki pozostaw do przestudzenia. Następnie przykryj miskę folią spożywczą i umieść w lodówce (najlepiej na całą noc).

Makówki

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 6 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Jacek says:
    5

    Co roku tysiące Ślązaków czekają na Święta i ich ulubiony smak makówek.Wspaniały niepowtarzalny aromat…Dla mnie danie wigilijne nr. 1

  • Danka says:

    Makówki są u nas podstawowym deserem świątecznym i nie mogę się ich doczekać. Robimy ich bardzo duże ilości, dlatego nigdy nie gotujemy maku z mlekiem tylko na wodzie a przed samym podaniem porcję podlewamy gorącym mlekiem. Makówki bez mleka mogą być dłużej przechowywane bo nie skwaśnieją. Co więcej, można je także zamrozić i po rozmrożeniu przelać mlekiem. Zapewniam, że smakują jak świeżo zrobione :-)

  • gin says:

    Nigdy takiego deseru nie jadłam :) Ciekawa jestem jego smaku :)

  • 5

    Nie wyobrażam sobie Świąt bez takiej makówki na chałce :) Nie mogę się doczekać!

  • Marta says:

    Znamy, lubimy, ale ile kucharek tyle przepisów :)
    U nas makówki robi się z chałki, bez mleka – na wrzątku i roztopionym maśle. Chałkę kroimy w plastry a następnie w spore kawałki – nie układamy warstwami a potrząsając wielką michą z chałką przelaną masłem i wrzątkiem mieszamy ją z makiem, cukrem i bakaliami :)

    • Ewula says:

      Dokładnie, u nas co prawda na mleku, ale też chalkę czy tam byłkę robimy w spore kawalki i nie robimy warstwowo :)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php