zajadam.pl

Makówki – świąteczny deser

Makówki – świąteczny deser

Makówki to świąteczny deser, który gości w wielu śląskich domach. Od kilku lat to pozycja obowiązkowa na moim wigilijnym stole. To jedna z tych potraw, która przygotowywana jest na różne sposoby. Ilu kucharzy tyle samo różnych wersji przepisu.

Podstawowym składnikiem tego deseru jest dobrej jakości mak, bułki pszenne lub chałka, mleko oraz bakalie. Proponuję przepis na makówki z moimi ulubionymi dodatkami, oczywiście możesz ją wzbogacić o wszelkie bakalie i udekorować wedle własnej fantazji. Deser najlepiej smakuje podawany schłodzony.

Składniki

  • 250 g suchego, zmielonego maku
  • 300 ml gorącej wody
  • 500-700 ml mleka (w zależności ile mleka pochłonie masa makowa)
  • 100 g rodzynek
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • bułki pszenne lub chałkaMakówki

Przygotowanie

  1. Przemielony mak wsyp do garnka i sparz gorącą wodą. Garnek umieść na małym ogniu i gotuj ok. 15 min. ciągle mieszając.

  2. Dodaj kilka kropli olejku migdałowego (dodałam 3-4 krople), cukier, miód, rodzynki, płatki migdałowe oraz mleko.

  3. Wszystko gotuj na małym ogniu cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Masę makową uzupełniaj mlekiem na tyle, aby powstała papka.

  4. W misce ułóż warstwę bułki. Na bułkę wyłóż gorącą masę makową. Powtarzaj czynność aż cała miska zostanie uzupełniona. Ostatnią warstwą powinna być masa makowa. Wierzch deseru możesz udekorować wedle uznania, swoimi ulubionymi bakaliami.

    Makówki

  5. Makówki pozostaw do przestudzenia. Następnie przykryj miskę folią spożywczą i umieść w lodówce (najlepiej na całą noc).

Makówki

Skomentuj Pod wpisem mamy już 7 komentarzy!

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 7 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. 5

    Co roku tysiące Ślązaków czekają na Święta i ich ulubiony smak makówek.Wspaniały niepowtarzalny aromat…Dla mnie danie wigilijne nr. 1

  2. Makówki są u nas podstawowym deserem świątecznym i nie mogę się ich doczekać. Robimy ich bardzo duże ilości, dlatego nigdy nie gotujemy maku z mlekiem tylko na wodzie a przed samym podaniem porcję podlewamy gorącym mlekiem. Makówki bez mleka mogą być dłużej przechowywane bo nie skwaśnieją. Co więcej, można je także zamrozić i po rozmrożeniu przelać mlekiem. Zapewniam, że smakują jak świeżo zrobione :-)

  3. Znamy, lubimy, ale ile kucharek tyle przepisów :)
    U nas makówki robi się z chałki, bez mleka – na wrzątku i roztopionym maśle. Chałkę kroimy w plastry a następnie w spore kawałki – nie układamy warstwami a potrząsając wielką michą z chałką przelaną masłem i wrzątkiem mieszamy ją z makiem, cukrem i bakaliami :)

    1. Dokładnie, u nas co prawda na mleku, ale też chalkę czy tam byłkę robimy w spore kawalki i nie robimy warstwowo :)

Czego szukasz?

css.php