Piernik staropolski – świąteczny przepis

Ciasto piernikowe z dodatkiem aromatycznych przypraw to przysmak rodem z Torunia, ale także najlepszy świąteczny specjał. Prawdziwy, staropolski piernik to taki, który dojrzewa w chłodnym miejscu co najmniej dwa tygodnie przed pieczeniem.

Już najwyższa pora, by zabrać się za przygotowanie ciasta. Jego wykonanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne i skomplikowane. Tym bardziej, że wszystko przebiega etapami – zaczynając od przygotowania ciasta, pieczenia blatów i przekładania piernika powidłami czy ulubioną masą, a kończąc na pokryciu ciasta polewą czekoladową. Zatem do dzieła. Koniecznie wygospodaruj w lodówce miejsce do przechowywania masy piernikowej na czas 2-4 tygodni… Ale zapewniam, że warto.

Składniki

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 330 g cukru (1,5 szklanki)
  • 500 g miodu naturalnego
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g jedno opakowanie)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (piernik uzyska ciemniejszy kolor)
  • 500 g powideł śliwkowych do przekładania blatów

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • garść posiekanych orzechów włoskich do dekoracji

Piernik staropolski

Przygotowanie

  1. Miód, cukier i masło umieść w garnku i podgrzej doprowadzając do wrzenia. Całość wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia.

  2. Sodę rozpuść w zimnym mleku.

  3. Do przestudzonej masy dodawaj stopniowo – mąkę, jajka, rozpuszczoną w mleku sodę, przyprawę korzenną, kakao oraz sól. Ciasto starannie wyrób (będzie dość kleiste i rzadkie).

  4. Tak przygotowane ciasto przełóż do szklanego naczynia. Następnie przykryj folią spożywczą, którą nakłuj w kilku miejscach widelcem. Na folię połóż bawełnianą ściereczkę i odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 2-4 tygodnie, aby dojrzało.

    Piernik staropolski

  5. Ciasto po wyjęciu z lodówki będzie twarde, dlatego daj mu trochę czasu by osiągnęło temperaturę pokojową. Teraz możesz przejść do wałkowania (wystarczy lekko podsypywać mąką).

  6. Formę o wymiarach 39cm x 26cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z części piernika rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, wyłóż do blaszki i wyrównaj (jeśli posiadasz tylko jedną blaszkę, blaty możesz piec jeden po drugim).

  7. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 15-20 minut. Stan upieczenia sprawdź za pomocą patyczka. Gotowy piernik wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

  8. Blaty ułóż jeden na drugim (na spodzie każdego połóż papier do pieczenia). Całość obciąż deską do chleba lub blachą i kilkoma grubszymi książkami. Pozostaw na 3 dni.

    Piernik staropolski

  9. Po 3 dniach blaty piernikowe rozpakuj i usuń papier do pieczenia. Ułóż jeden na drugim i wyrównaj boki przy pomocy ostrego noża. Następnie piernik przełóż powidłami śliwkowymi.

  10. Tak przygotowany piernik bardzo dobrze smakuje polany czekoladą. Rozpuść czekoladę – najlepiej w kąpieli wodnej. Na małym ogniu ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

  11. Masą czekoladową posmaruj wierzch i boki piernika oraz posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.

Piernik staropolski

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Jeden komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Lidan says:

    Robiłam rok temu bardzo podobny piernik ale miska z dojrzewającym ciastem była szczelnie zakryta folią, piekłam ze 3 dni przed wigilią, dzień przed wigilią przełożyłam powidałamim w wigilię polałam czekoladą i udekorowałam. Było przepyszne!!! Myślę, że za kilka dni trzeba będzie przygotować ciasto.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php