Ciasto piernikowe z dodatkiem aromatycznych przypraw to przysmak rodem z Torunia, ale także najlepszy świąteczny specjał. Prawdziwy, staropolski piernik to taki, który dojrzewa w chłodnym miejscu co najmniej dwa tygodnie przed pieczeniem.
Już najwyższa pora, by zabrać się za przygotowanie ciasta. Jego wykonanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne i skomplikowane. Tym bardziej, że wszystko przebiega etapami – zaczynając od przygotowania ciasta, pieczenia blatów i przekładania piernika powidłami czy ulubioną masą, a kończąc na pokryciu ciasta polewą czekoladową. Zatem do dzieła. Koniecznie wygospodaruj w lodówce miejsce do przechowywania masy piernikowej na czas 2-4 tygodni… Ale zapewniam, że warto.
Składniki
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- 250 g masła
- 330 g cukru (1,5 szklanki)
- 500 g miodu naturalnego
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g jedno opakowanie)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (piernik uzyska ciemniejszy kolor)
- 500 g powideł śliwkowych do przekładania blatów
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- garść posiekanych orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie
Miód, cukier i masło umieść w garnku i podgrzej doprowadzając do wrzenia. Całość wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Pozostaw do przestudzenia.
Sodę rozpuść w zimnym mleku.
Do przestudzonej masy dodawaj stopniowo – mąkę, jajka, rozpuszczoną w mleku sodę, przyprawę korzenną, kakao oraz sól. Ciasto starannie wyrób (będzie dość kleiste i rzadkie).
Tak przygotowane ciasto przełóż do szklanego naczynia. Następnie przykryj folią spożywczą, którą nakłuj w kilku miejscach widelcem. Na folię połóż bawełnianą ściereczkę i odstaw do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 2-4 tygodnie, aby dojrzało.
Ciasto po wyjęciu z lodówki będzie twarde, dlatego daj mu trochę czasu by osiągnęło temperaturę pokojową. Teraz możesz przejść do wałkowania (wystarczy lekko podsypywać mąką).
Formę o wymiarach 39cm x 26cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 równe części. Każdą z części piernika rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, wyłóż do blaszki i wyrównaj (jeśli posiadasz tylko jedną blaszkę, blaty możesz piec jeden po drugim).
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 15-20 minut. Stan upieczenia sprawdź za pomocą patyczka. Gotowy piernik wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Blaty ułóż jeden na drugim (na spodzie każdego połóż papier do pieczenia). Całość obciąż deską do chleba lub blachą i kilkoma grubszymi książkami. Pozostaw na 3 dni.
Po 3 dniach blaty piernikowe rozpakuj i usuń papier do pieczenia. Ułóż jeden na drugim i wyrównaj boki przy pomocy ostrego noża. Następnie piernik przełóż powidłami śliwkowymi.
Tak przygotowany piernik bardzo dobrze smakuje polany czekoladą. Rozpuść czekoladę – najlepiej w kąpieli wodnej. Na małym ogniu ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Masą czekoladową posmaruj wierzch i boki piernika oraz posyp pokrojonymi orzechami włoskimi.
Robiłam rok temu bardzo podobny piernik ale miska z dojrzewającym ciastem była szczelnie zakryta folią, piekłam ze 3 dni przed wigilią, dzień przed wigilią przełożyłam powidałamim w wigilię polałam czekoladą i udekorowałam. Było przepyszne!!! Myślę, że za kilka dni trzeba będzie przygotować ciasto.