zajadam.pl

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy

W tym roku w kwestii świątecznych wypieków postawiłam na coś innego, dla mnie zupełnie nowego – zamiast tradycyjnego sernika proponuję sernik w bardziej świątecznym klimacie. Sernik piernikowy na ciasteczkowo-piernikowym spodzie z kremową masą serową. Odznacza się mocno wyczuwalnym korzennym smakiem.

Pachnie i smakuje wspaniale. Posmakuje nie tylko amatorom pierniczków. Warto wziąć pod uwagę przepis na sernik piernikowy przygotowując listę świątecznych wypieków :)

Składniki

Spód:

  • 100 g herbatników
  • 80 g pierniczków bez nadzienia i polewy
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika

Masa serowa:

  • 800 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego trzykrotnie zmielonego
  • 200 g śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 1 laska wanilii

Sernik piernikowy

Przepis pochodzi z bloga – pieczarkamysia

Wykonanie

  1. Pierniczki i ciasteczka rozdrobnij na proszek za pomocą blendera. Połącz je w misce z roztopionym masłem, kakao, przyprawą korzenną i wymieszaj. Masą z ciasteczek wypełnij spód tortownicy (o średnicy 25 cm) wysmarowany masłem.

  2. Spód piecz przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie pozostaw do przestudzenia.

  3. W misce zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj śmietanę, twaróg, przesiany przez sitko budyń oraz ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie zmiksuj. Masę powoli wylej na podpieczony spód.

  4. Ciasto piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 200 stopni przez 20 minut (równocześnie wkładając do piekarnika ciasto, włóż żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą na spód piekarnika – zapobiega to wysychaniu deserów takich jak sernik). Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze przez 60 minut. Pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku do przestudzenia.

  5. Przed podaniem możesz oprószyć sernik jedną łyżką kakao wymieszaną z łyżeczką przyprawy korzennej.

Sernik piernikowy

Skomentuj

Podobne przepisy

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1. Formę z sernikiem włóż do naczynia żaroodpornego lub większej formy, do której nalej wrzącej wody (do wysokości masy serowej). Najbezpieczniej robić to już w rozgrzanym piekarniku.

Czego szukasz?

css.php