Na czasie:

Świąteczny torcik piernikowo-miodowy

Przygotowanie niebanalnego świątecznego wypieku to nie lada wyzwanie. W końcu musi się on jakoś odnaleźć w towarzystwie wyśmienitych, tradycyjnych potraw i nie zaniżać poziomu maminych czy babcinych specjałów.

Długo myślałem, szukałem inspiracji i w końcu doszedłem do tego, jakie smaki i aromaty najbardziej kojarzą mi się ze świętami. Jest to przede wszystkim piernik, czyli korzenne przyprawy i miód. Obowiązkowa jest to również silna nutka aromatu pomarańczy. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze tylko śniegu za oknem ;)

Z nieukrywaną dumą prezentuję Wam mój przepis, który zgłoszę do Świątecznego konkursu odbywającego się w serwisie www.kuchnialidla.pl.

torcik-piernikowy

Składniki

Podana ilość składników wystarczyła mi do przygotowania torciku o średnicy ok. 20 cm (blaty z ciasta piekłem w takiej właśnie formie).

Ciemne ciasto z nutą piernikową

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto jasne

  • 4 żółtka jaj
  • 100 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 60 g śmietany
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem miodowy z mascarpone

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Dodatkowo

  • Do udekorowania kandyzowana skórka z pomarańczy
  • Jeden mały lieliszek nalewki orzechowej, jeden mały kieliszek nalewki kawowo-pomarańczowej – do nasączenia ciasta

torcik-piernikowy-miodowy

Wykonanie

Ciemne ciasto piernikowe

  1. Żółtka oddzieliłem od białek
  2. Białka z cukrem ubiłem przy pomocy miksera na gęstą pianę
  3. Następnie cały czas miksując dodałem kolejno: żółtka, mąkę, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia
  4. Gotowe ciasto wylałem na formę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiłem na nieco ponad 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 st. C.
  5. Pod koniec pieczenia sprawdziłem przy pomocy patyczka, czy ciasto nie potrzebuje jeszcze kilku dodatkowych minut i wyjąłem je z piekarnika dopiero w momencie, w którym do patyczka nie przywarła nawet odrobina ciasta.

Ciasto jasne

  1. Miękką margarynę z cukrem ubiłem przy pomocy miksera, a następnie cały czas miksując dodawałem żółtka, śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  2. Ciasto wylałem na formę i piekłem przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 st. C. Przed wyjęciem oczywiście sprawdziłem patyczkiem, czy nic nie przywiera.

 Krem

  1. Śmietanę i serek ubiłem przy pomocy miksera do postaci gęstego kremu, a następnie dodałem miód i skórkę z cytryny, i całość miksowałem jeszcze przez 30-40 sekund.

Składanie torciku

  1. Oba ciasta wystudziłem i przy pomocy dużego, ostrego noża ściąłem nieco wybrzuszone wierzchy – tak żeby zarówno dolna jak i górna powierzchnia blatów były proste i płaskie.
  2. Ciemne ciasto przekroiłem wzdłuż w taki sposób, aby powstały osobne blaty, z których miały powstać dwie warstwy torciku.
  3. Pierwszą ciemnego ciasta ułożyłem na paterze i równomiernie rozprowadziłem na nim nalewkę orzechową.
  4. Na pierwszej warstwie ciasta rozsmarowałem warstwę kremu.
  5. Następnie ułożyłem warstwę ciasta jasnego, nasączyłem je nalewką kawowo-pomarańczową i również posmarowałem warstwą kremu.
  6. Ostatnia, trzecia warstwa to znowu ciasto ciemne.
  7. Wierzch i boki torciku pokryłem dokładnie pozostałym kremem.
  8. Dzieło zwieńczyłem posypką ze zmiksowanej z blenderze kandyzowanej skórki pomarańczowej.
  9. Torcik wstawiłem na 3 godziny do lodówki

Zachęcam Was gorąco zarówno do wypróbowania przepisu jak również do udziału w Świątecznym konkursie i zgłoszenia własnych wypieków. Czekają fajne nagrody:

banner_lidl_2013

torcik-piernikowy

* Wpis sponsorowany – powstał przy współpracy z marką LIDL

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 13 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 13 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php