zajadam.pl

Ooni Koda – Test pieca do pizzy

Ooni Koda – Test pieca do pizzy

Piec Ooni Koda to opalany gazem piec przeznaczony przede wszystkim do pieczenia pizzy. W tym artykule dzielę się moimi wrażeniami po upieczeniu kilkudziesięciu pizzy i gruntownym przetestowaniu tego sprzętu. Za najlepszy wstęp niech posłuży zdjęcie upieczonej przeze mnie pizzy – bo jeden obraz jest wart tysiąca słów. :-)

Ooni Koda - Piec do pizzy - Test, recenzja

Od razu zaznaczam, że w razie pytań jestem do dyspozycji w komentarzach i chętnie wszystko wyjaśnię, sprawdzę i podpowiem np. jak korzystać z pieca.

…ale po kolei! Zanim opowiem o samym pieczeniu i sekretnych wskazówkach dotyczących pieczenia najlepszej możliwej pizzy w tym piecyku, zaczniemy od rozpakowania piecyka i przyjrzymy się temu jak jest zbudowany.

Ooni Koda – Szybki unboxing

Ooni Koda - Piec do pizzy - Test, recenzja

Po rozpakowaniu dużej paczki okazało się, że sam piecyk jest bardzo kompaktowy i dzięki temu łatwy w przechowywaniu. Jego składane nóżki to genialne posunięcie – dzięki temu po skończonej robocie bardzo łatwo jest je złożyć i schować piecyk nawet na półce w niedużej szafie. Poza zestawem instrukcji i mini poradników w opakowaniu znajdziesz sam piecyk i spakowany osobno kamień, który stanowi dno piecyka i na nim układa się pizzę w trakcie pieczenia. Całość prosta i nieskomplikowana.

Co ważne: piecyk jest nieduży i kompaktowy, ale wystarczająco duży by upiec w nim standardową pizzę o średnicy ok 30 cm.

Ooni Koda – Montaż i pierwsze wrażenia

Montaż piecyka zajął mi jakieś 5 minut, z czego większość czasu zastanawiałem się nad tym jak się podłącza butlę z gazem. ;) Tak to jest, jeżeli nigdy się nie korzystało z kuchenki turystycznej! A całe podpięcie gazu do tego piecyka działa dokładnie tak samo jak w przypadku standardowych kuchenek turystycznych. Dzięki temu mam plan kupić mały turystyczny zbiornik z gazem (zamiast dużej butli) i zabierać piecyk ze sobą na wakacyjne wypady w plener lub do znajomych!

Bardzo podoba mi się regulacja mocy płomienia. Z tyłu pieca jest proste pokrętło, którym w pierwszej kolejności rozpalamy ogień (działa to tak samo jak w gazowych kuchenkach w domowej kuchni). Pokrętło umożliwia płynną regulację mocy płomienia i co za tym idzie sterowanie temperaturą wewnątrz (jeżeli np. chcesz upiec stek albo warzywa w tym piecyku, to warto zmniejszyć ogień).

Sam piec jest zbudowany bardzo solidnie, a przy tym jest zaskakująco lekki i dzięki temu mobilny. Łatwo go przenosić z miejsca na miejsce i wyobrażam sobie, że jeżeli masz ogródek albo domek nad jeziorem, to możesz spokojnie podróżować z Ooni Koda jak ze zwykłym bagażem i nie zajmie pół bagażnika. A w tygodniu, w dni robocze… spokojnie można odpalić piecyk na balkonie i cieszyć się genialną pizzą nawet mieszkając w bloku.

Z tego co sprawdziłem w internecie, mnóstwo osób korzysta z tego piecyka wewnątrz mieszkań i chwalą się, że wszystko jest OK, ale producent jasno zaznacza, że jest to produkt do użytku na zewnątrz.

Ooni Koda - Piec do pizzy - Test, recenzja

Na uwagę zasługują również dodatkowe akcesoria dostępne jako nieobowiązkowe dodatki do pieca. Można je zamówić osobno i szczerze powiedziawszy bardzo bardzo cieszę się, że je mam. Duży i solidny nóż tnie każdą pizzę jak masło – tańsze noże do pizzy, z których korzystałem do tej pory wydają mi się po skorzystaniu z noża Ooni po prostu mało śmiesznym żartem. :) To jest jedna z tych rzeczy, które nie są niezbędne, ale jak raz skorzystasz i zobaczysz co potrafi, to nigdy już nie skorzystasz z czegoś tańszego, co tylko udaje że jest profesjonalnym akcesorium.

Podobnie łopata – duża, wygodna, aluminiowa łopata do wkładania pizzy do pieca. Do tej pory korzystałem z drewnianych, niedrogich łopat dołączanych często w gratisie to kamieni do pieczenia pizzy. I nigdy więcej nie wrócę do desek – wiem już dlaczego w profesjonalnych pizzeriach zawsze korzystają z metalowych łopat.

Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze tylko mniejszej łopaty przeznaczonej do obracania pizzy w trakcie pieczenia. To już wyższa szkoła jazdy, ale okazuje się, że jeżeli pieczesz więcej niż jedną pizzę to łopata którą wkładasz placki do pieca powinna być chłodna i czysta, a korzystając z niej również do obracania placków w trakcie pieczenia zaczyna się ona dość szybko brudzić i łapie wilgoć, a to utrudnia sprawne transportowanie kolejnych placków do pieca. :)

Czy ten piec jest dużo lepszy niż piekarnik?

Ooni Koda - Piec do pizzy - Test, recenzja

Tak. W żadnym domowym piekarniku nie upieczesz takiej pizzy jak w piecu Ooni Koda. Nawet jeżeli jakimś cudem rozgrzejesz piekarnik do 400 st C, nie uzyskasz takiego efektu jak w piecu Ooni ze względu na brak żywego ognia. Ja osobiście piekąc pizzę w piekarniku zawsze używam grubej stalowej płyty, która kosztowała kilkaset złotych, a do tego piekarnik rozgrzewam przez minimum godzinę.

W takich warunkach pizza piecze się zwykle 3-5 minut i nadal nie jest możliwe uzyskanie ciasta wypieczonego dokładnie w taki sposób, jaki znamy z dobrych pizzerii, czyli nakrapianego czarnymi i brązowymi „przypalonymi” kropkami i z charakterystycznym aromatem możliwym do uzyskania tylko poprzez pieczenie na ogniu (a może pod ogniem? ;-) ).

Ooni Koda - Piec do pizzy - Test, recenzja

Ooni Koda - Piec do pizzy - Test, recenzja

Jak upiec dobrą pizzę w piecu Ooni Koda i jakich błędów unikać

W Ooni Koda upieczesz pizzę w 60 sekund. To bardzo szybko. Jeżeli spóźnisz się o dosłownie kilka sekund, wyjmiesz z pieca spalony węgielek. :-) Wiem co mówię, bo tak właśnie zrobiłem przynajmniej dwa razy ;) Chwila nieuwagi i pizza spalona. Ale tak to właśnie działa. Jeżeli zachowasz zimną krew i skupienie, po mniej więcej minucie wyjmiesz z pieca idealnie wypieczoną pizzę. Spóźnisz się, pizza będzie spalona.

Dlatego szczególnie na samym początku bardzo polecam zastosować następujący trick: Rozgrzewać piec na maksymalnej mocy płomienia zgodnie z instrukcją przez 15 minut, a przed włożeniem placka zmniejszyć ogień do 1/2 lub 3/4 mocy. Dzięki temu pizza będzie się piekła nieco dłużej (np. 90 sekund), ale piecyk wybaczy Ci błędy i zyskasz dużo czasu na naukę i dojście do wprawy w obracaniu placka i pilnowaniu idealnego stopnia wypieczenia ciasta. Z czasem, kiedy nabierzesz pewności, możesz śmiało próbować zwiększać płomień i tym samym skracać czas pieczenia pizzy.

Warto również na początku spróbować układać pizzę w różnych miejscach pieca i sprawdzić jaka jest różnica jeżeli placek leży bliżej płomienia, a jak upiecze się pizza ułożona bliżej wylotu. Warto również pobawić się tak jak robią to zawodowi pizzaiolo, którzy na ostatnie sekundy pieczenia podnoszą pizzę na łopacie do góry pod sklepienie komory pieca i w ten sposób dopiekają dodatki i brzegi ciasta.

Ooni Koda - Piec do pizzy - Test, recenzja

Czy jestem zadowolony i czy będę korzystał z Ooni Koda?

Jestem bardzo zadowolony. Po pierwsze pizza wychodzi niesamowita. Próbowałem różnych przepisów na ciasto (różna hydracja, czy nawet ciasto na zakwasie bez drożdży) i za każdym razem pizza wychodziła bardzo dobrze. Upiekłem pizzę w stylu neapolitańskim z dużymi i grubymi brzegami, ale też taką w stylu rzymskim z ciastem rozwałkowanym ceniutko i praktycznie bez wyrośniętych brzegów. Upiekłem calzone, focaccię, pizzę marinarę, pizzę ze świeżą cukinią, z grzybami, z boczkiem …a nawet z oscypkiem i konfiturą z żurawiny.

Ooni Koda - Piec do pizzy - Test, recenzja

Ten piecyk zmienił kilka rzeczy w moim życiu fana pizzy:

  • Po pierwsze, porzuciłem na zawsze, albo na bardzo długo, pomysł budowy pieca opalanego drewnem gdzieś w okolicach naszego tarasu.
  • Po drugie pizza z piekarnika – której pieczenie cały czas udoskonalam i jestem z niej dumny – nigdy już nie będzie tak ekscytująca, skoro w szafie tylko czeka Ooni Koda.
  • Cały proces rozłożenia, uruchomienia i rozgrzania piecyka trwa 20 minut. Mój piekarnik potrzebuje ok godziny, aby wystarczająco dobrze rozgrzał się kamień do pizzy lub płyta stalowa.
  • Pieczenie pizzy na świeżym powietrzu to wielka frajda, szczególnie jeżeli zorganizujesz pizza party dla rodziny czy znajomych. A jeszcze lepsze jest to, że kolejna gorąca pizza ląduje na stole dosłownie minuty po poprzedniej, gdzie w przypadku piekarnika zanim upieczesz kolejną, pierwsza już jest zjedzona. :)

Ooni Koda - Piec do pizzy - Test, recenzja

Ooni Koda - Piec do pizzy - Test, recenzja

Piec został mi udostępniony do przetestowania dzięki uprzejmości wyłącznego importera produktów Ooni w Polsce, firmy NCP Noble Cooking Products Sp. z o.o.. Jeżeli jesteście zainteresowani, to mogę postarać się o możliwość przetestowania innych modeli piecyków i produktów firmy Ooni. Dajcie znać w komentarzach! :)

A jeżeli chcesz kupić taki piec i skorzystać z solidnego rabatu, to w sklepie pizzaovens.pl czeka na Ciebie 10% zniżki – wystarczy, że w składania trakcie zamówienia użyjesz kodu promocyjnego: zajadamzOoni

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Fajny test i dużo przydatnych uwag. Juz bylam zdezcydowana na taki piec tylko na pelet a tu widze ze chyba wersja z gazem bedzie wygodniejsza na nasze potrzeby
    dzieki! :)

    1. Cześć! Dziękuję za komentarz – przewaga zasilania gazem, z mojego punktu widzenia, to dużo lepsza kontrola nad płomieniem i mniej roboty przy obsłudze piecyka. Dlatego stawiam na wygodę. Wiem jednak, że są osoby, dla których najważniejszy jest aromat uzyskiwany dzięki opalaniu drewnem czy peletem. ;-)

Czego szukasz?

css.php