zajadam.pl

Pieczony camembert na chrupiących grzankach

Pieczony camembert na chrupiących grzankach

Ulubiona kromka pieczywa zapiekana z serem camembert, świeżymi ziołami i orzechami włoskimi to szybka i pyszna przekąska. Jest to świetna propozycja na wszelkiego rodzaju imprezy – nie tylko karnawałowe.

Do przepisu wykorzystałam bagietkę z dodatkiem masła czosnkowego. W połączeniu z rozpływającym się serem, gałązkami świeżego rozmarynu o mocnym, leśnym aromacie i podprażonymi orzechami włoskimi tworzy wspaniałą kompozycję smakową.

Składniki

  • bagietka
  • camembert
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki masła
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu
  • świeżo mielony czarny lub kolorowy pieprz

Pieczony camembert na grzankach

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Gałązki świeżych ziół umyj i posiekaj.

  2. W misce umieść masło. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dokładnie wymieszaj.

  3. Bagietkę pokrój na 2 cm kromki i posmaruj przygotowanym masłem czosnkowym. Włóż do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piecz przez ok. 8-10 minut. Podpieczone kromki wyjmij z piekarnika.

  4. Ser camembert pokrój w grubsze plasterki. Następnie umieść na grzankach i włóż ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, aż ser zacznie się topić.

  5. Chrupiące grzanki z roztopionym serem wyjmij z piekarnika. Udekoruj orzechami włoskimi i ziołami. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Serwuj od razu.

Pieczony camembert na grzankach

Skomentuj

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php