Gęsta zupa z bobu

Zupa z bobu

Bób to jedno z fajniejszych wspomnień z mojego dzieciństwa. Jeździłem wtedy na wakacje do babci do Nowego Sącza, całe dni spędzałem w ruchu biegając po polach i lasach, a w przerwach zajadając się dopiero co zebranymi z przydomowego ogródka smakołykami, np. właśnie ugotowanym bobem.

Dziś prosty gotowany bób jest bardzo mile widzianą w mojej kuchni przekąską – kiedy przelewam ten przepis na słowa, podjadam właśnie świeżo ugotowane „fasolki” jako wieczorny snack :) Staram się też eksperymentować i podawać go pod różną postacią. Dziś pierwsza propozycja – zupa krem z bobu, dzięki której do bobu przekonała się Alicja – wcześniej zadeklarowana antyfanka.

Czas przygotowania:

Ugotowanie bobu trwa od 15 (młody) do 30 minut, do tego 10 minut przygotowań i ok 15 minut właściwego gotowania zupy

Składniki zupy z bobu

Jest to bardzo prosta zupa i nie trzeba się trzymać konkretnych proporcji. Po prostu dobierz ilość składników wedle uznania i tego ile porcji chcesz uzyskać. Z kilograma bobu spokojnie zrobisz gęstą i pożywną zupę dla 4-6 osób.

  • bób
  • woda
  • cebula
  • czosnek
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek, bazylia

Przygotowanie zupy z bobu

  1. Zacznij od ugotowania bobu (instrukcja gotowania bobu) – zalej go sporą ilością wody, posól, dodaj łyżeczkę cukru i gotuj do miękkości. Młody bób potrzebuje ok. 10-15 minut, zdarza się jednak, że trzeba poczekać i 30 minut. Ugotowany bób powinien być miękki jak ugotowane ziemniaki.

    zupa-z-bobu-3

  2. W osobnym garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek.

    Zupa z bobu

  3. Dodaj ugotowany i obrany bób, zalej wodą tak aby przykryła wszystkie składniki, a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut.

  4. Zmiksuj zawartość garnka przy pomocy blendera. Zupa powinna mieć konsystencję delikatnego, gęstego kremu bez żadnych grudek i drobin.

    Zupa z bobu

  5. Zmiksowaną zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz poeksperymentować i dodać np. suszone oregano lub bazylię, a także odrobinę świeżego soku z cytryny lub limonki. Zupę możesz również urozmaicić łyżką masła lub odrobiną śmietanki.

    Zupa z bobu

  6. Zupę z bobu podawaj z posiekanym drobno szczypiorkiem i listkami świeżej bazylii. Dobrze mogą się również sprawdzić płatki migdałowe (zamiast szczypiorku).

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Zupa

Zupa z bobu

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 21 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 21 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Piotr says:

    Pytanie, co z wodą, w której gotował się bób? Chyba marnotrawstwem jest wylanie jej do zlewu i potem wlewanie świeżej. W tej poprzedniej są wszystkie wartości.

  • Michalina says:

    Wygląda pięknie !! Ja do tej pory robiłam prawie same żółte zupki np. z kukurydzy, a teraz chce coś pokombinować z innymi kolorami :))

  • Monika :) says:

    Zupa przepyszna, właśnie wcinam :) poproszę więcej takich przepisów :)

  • Kamila says:

    Robiłam i faktycznie zupa super. Bede ją robić częściej. Pozdrawiam!

  • Jurkowa says:

    Witam. Czy zupę można zrobić ze starszego bobu mrożonego? I w wersji żadszej z ziemniakami pokrojonymi w kostke? Niestety moi domownicy nie przepadają za zupami krem.

  • SucharekPL says:
    5

    Zupa świetna! Tylko to obieranie bobu chyba nie jest konieczne. Ostatnio robiłem bez obierania a i tak wyszła bardzo dobra.

  • pat says:

    Chyba musi być młody bób, bo ja zrobiłam z takiego starszego i zupa wyszła „mączna” i o nieładnym kolorze (taka szarobura). Ale ogólnie pomysł z bobem fajny. Robiłam kiedyś podobną zupę, tyle że z dodatkiem szpinaku, czyli bobowo-szpinakowa. Wg mnie lepsza konsystencja i przede wszystkim kolor :)

  • Joanna says:
    5

    Dzis robiłam przepyszna wszystkim domownikom smakola :-)

  • MartaN says:

    Zupa pycha :) Nawet bez bazylii i szczypiorku :)

  • Kocham jeść bobo :D says:
    5

    A z 6 kg bobu to chyba dużo wyjdzie tej zupy ? :D dokładka będzie mam nadzieje ,to jutro zabieram się do roboty i zrobię pierwszy raz zupę z bobu już nie mogę się doczekać kiedy ją zjem .

    • Tomek Lach says:

      6kg to brzmi grubo :D …powodzenia i mam nadzieję, że masz duuuży garnek w zanadrzu oraz pułk żołnierzy do nakarmienia ;)

  • smakosz says:

    Nigdy więcej nie zrobię tej zupy.

  • BoSzKa says:
    5

    Spieszę z opinią… smak „zabiłam”śmietaną i prażonym słonecznikiem (zamiast szczypiorku). 3 opinie – pyszzna, tylko Kubuś lat 6 do tej pory spogląda na mnie znad talerza podejrzliwie :)

    • Tomek Lach says:

      Czyli ogólnie SUPER!!! :D Dzięki za relację z degustacji :-) Nasza półtoraroczna córcia wsuwa bób aż miło, a generalnie jest niejadkiem ;)

  • BoSzKa says:

    Przyrządziłam czekam aż trochę przestygnie ehh… ale ten „zapach” bobu w trakcie gotowania… ajć, chyba pierwszy i ostatni raz,… widać mam alergie :( ciekawam jak moi trzej chłopcy zareagują, trzymaj kciuki do tej pory wszystkie z tegoto bloga „pyszniaste” były ( ocena najmłodszego Jaśka) ;)

    • Tomek Lach says:

      no to trzymam kciuki! ;) moja żonka nie trawiła nigdy zapachu bobu, ale odkąd spróbowała tej zupy to zaczęła jeść nawet taki w całości :D

  • Irene says:
    5

    Zapowiada się przepysznie, fajnie że nie trzeba do tego dodawać buliony czy kostki rosołowej! :-)

  • Ania says:

    Zupkę robię dzisiaj- dzięki za przepis! :) Nie mam niestety bazylii, a mnóstwo mięty. Czy bób z mietą mogą być dobrym połączniem?

    • Tomek Lach says:

      Aniu spróbuj z miętą w małej ilości zupy i jeżeli zasmakuje to będziesz wiedziała czy całą doprawić w ten sposób :)

Ilość komentarzy: 21 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php