zajadam.pl

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne do nasz polski klasyk. Chyba w każdym domu, w którym korzysta się z kuchni do przyrządzania jedzenia, przygotowuje się od czasu do czasu jakieś własnej roboty przetwory – np. właśnie ogórki.

Ogórki małosolne

W moim rodzinnym domu prym wiodły zawsze ogórki kiszone, jednak ogórki małosolne ze względu na ich proste i szybkie przygotowanie też znajdowały miejsce na stole. Całkiem niedawno postanowiłem pierwszy raz w życiu zrobić je sam, by nie czekać biernie na kolejne słoiki ogórków podarowane jak zwykle przez kochanych rodziców ;)

Wyszły mi po prostu idealne ogóry, dlatego przepis w 100% sprawdzony publikuję na blogu.

Zobacz przepis w wersji wideo:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Kliknij tutaj i zasubskrybuj mój kanał na YouTube: youtube.com/ZajadamPL

Czas przygotowania

Przygotowanie dużego słoika ogórków zajęło mi jakieś 15 minut. Następnie 3 dni czekałem na uzyskanie idealnego smaku.

Składniki potrzebne do przygotowania ogórków małosolnych

Nie podaję dokładnych ilości składników, bo zależą one od tego jak dużo ogórków chcesz przygotować. Podaję dokładnie proporcje soli do wody, bo to jest ważne niezależnie od ilości.

  • ogórki gruntowe – najlepiej małe i twarde sztuki
  • przegotowana i ostudzona woda
  • sól – dwie łyżki na 1,5 l wody
  • główka czosnku na jeden większy słój
  • kilka cm korzenia chrzanu
  • pęczek kopru
  • świeże liście (np. chrzanu, krzewu owocowego lub inne dostępne często w zestawie z chrzanem, koprem i czosnkiem) – bez liści jednak też damy radę zrobic dobre ogórki

Ogórki małosolne - składniki

Przygotowanie ogórków

  1. Ogórki dokładnie umyj, usuń szypułki, a następnie ułóż dość ciasno w słoju. Pomiędzy ogórkami staraj się umieśić koper, ząbki czosnku, pokrojony w podłużne paseczki chrzan i liście.

  2. Całą sól rozpuść w wodzie i zalej nią zawartość słoika tak, aby nic nie wystawało ponad powierzchnię wody. Słoik nakryj małym talerzykiem.

    ogorki-malosolne-przepis

  3. Tak przygotowane ogórki odstaw w miejsce, gdzie nie będą wystawione bezpośrednio na słońce. Po dwóch – trzech dniach woda powinna zmętnieć, a ogórki nabiorą bardziej żółtawego koloru. Po trzech dniach powinny być idealne, ale warto spróbować kawałek już po 48 godzinach od ich nastawienia.

    Ogórki małosolne po 3 dniach

  4. Ogórki małosolne z dnia na dzień będą coraz bardziej ukiszone.

Rady mojej mamy

Zanim nastawiłem pierwszy słoik zadzwoniłem do mamy zapytać o jakieś tajne sposoby na uzyskanie najlepszych ogórków małosolnych na świecie. Mama podzieliła się np. informacją, że jeżeli zalejesz świeże ogórki bardzo gorącą solanką, to mogą być gotowe już na drugi dzień. Wysoka temperatura zapewne mocno przyśpiesza cały proces kiszenia.

Moja mama używa też specjalnej przyprawy, którą kupuje od zaprzyjaźnionego sprzedawcy na lokalnym bazarku – jak tylko uda mi się tą przyprawę dostać, postaram się podzielić jej składem na blogu :)

Ogórki małosolne

Do nastawiania ogórków warto zaopatrzyć się w porządny słój. Nasze babcie miały często pod ręką naczynia gliniane, ale obecnych czasach przydaj się coś, co łatwo umyjesz w zmywarce. ;) Dlatego ja preferuję np. słoiki z IKEA zakup w sieci po wyszukaniu ofert na Allegro czy w porównywarkach.

Skomentuj Pod przepisem mamy już 90 komentarzy!

oceny: 11, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 90 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Jakiś tu człowiek o nicku „Aston” strasznie się oburza, że niektórzy ośmielają się mieć inne pomysły niż on i twierdzi, że gorczycę dodaje się wyłącznie do ogórków konserwowych, a nie kiszonych . Ja natomiast uważam, że każdy ma prawo dać , co mu się podoba i co mu smakuje, a nie to, co się podoba panu X , czy pani Y. A więc panie Aston, niech pan (pani) przyjmie do wiadomości, że po pierwsze : niektórzy lubią ogórki, które mają trochę więcej dodatków, po drugie : tej gorczycy nie dodaje się Bóg wie ile (ba ! nawet nie tyle co do konserwowych), a po trzecie, jeśli panu (pani) przepis się nie podoba to nie musi pan(i) go wypróbowywać, a po czwarte proszę nie krytykować czegoś, czego pan(i) nie próbowała.

  2. Moja babcia, mój tata zawsze zalewali ogórki zimną wodą z kranu. Solidna łyżka z górką zoli na litr wody. Zawsze liście wiśni i czarnej porzeczki. Ja mam zawsze zamrożone liście :) duże dwie główki czosnku i koper z kwiatostanami. Ogórki muszą być ścisło ułożone. Zawsze przynajmniej 2 godz. je moczę w zimnej wodzie. Koper, liście, czosnek i chrzan daję na dno słoja i na górę po ułożeniu ogórków. Chrzanu też nie żałuję. To jest z przepisu i trików mojej babci. Lepszych nie jadłam :) zawsze aromatyczne i chrupiące! Polecam

  3. Pamiętajcie że aby cieszyć się małosolnymi przez długi czas, warto je po 3 dniach wstawić do lodówki.Będą małosolne przez dwa tygodnie.

  4. „Tajne przyprawy” są dostępne w sieci Kaufland. W dniu wczorajszym kupiłem taki zestaw. Paczuszka za niecałe 2 zł wystarczy na 6l nastawu. Pozdrawiam.

  5. Tutaj v Monachium kupiłem ogórki kwaszone polskiej marki Marker. Dobre, niestety nie najlepsze.
    Moja szwagierka z Kożla podała mi taki recept:
    Wody powinno sie pogotować z 60 g soli na liter. Ogórki trzeba widełcem nabodnąć i przez noc wlożyć to zimnej wody.
    Na drugi dzie’n poskładać z czosnekiem, kawałkiem chrzanu, jednym listem winnym, i duźo kopru, vszystko się zaleje solanką i lekko zamknięte postawi do pokoja na talerze, bo jak kwasi, to woda vycieka.
    Po kilku dniach, (5-7) jak widna kalna solanka, to trzeba porządnie zamknąć i odstawić do ciemnej piwnicy. Takie ogórki trzymają się nawet 3 roky.

  6. A ja dodaję jeszcze gałązkę zielonego estragonu. On powoduje że ogóreczki są chrupkie, tak samo dodaje się go do kiszonej kapusty. Poczytajcie w Internecie:)

  7. Proponuje na 1 l wody 2 pełne łyżki stołowe soli kamiennej spżywczej nie jodowanej oraz do smaku chrzan mogą być lodygi z lisciami koper liski laurowe ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu i ziela aangielskiego. Jeżeli solanka będzie gorąca to ukisza się szybciej.

  8. I ja postanowilam sama je zrobic, mieszkam Po zagranicami kraju, i bardzo mit pomoglam twoj przepis.
    Danke i pozdrowienia dla mamy

  9. Ja na wierzch dodaje jeszcze 2 suche piętki z chleba żytniego na zakwasie – szybciej przebiega fermentacja. Po 3 dniach , kiedy woda zmętnieje, chleb usuwam. Woda do zalania powinna być ostudzona, a soli dać tyle żeby w smaku była aż cierpka. Na 5 L słój ( około 2,8 kg ogórków) daję 2 główki czosnku oraz 3 wiązki kopru ( przekładając warstwy ogórków obydwoma składnikami) . Na wierzch piętki chleba, przykryć szklaną pokrywką i wystawić do słonecznego miejsca ( szybciej fermentują). Smacznego
    PS chranu nie dodaję, bo za drogi, ale do wek na zimę tak :)

  10. 5

    A tu przepis dla leniwcow patentowanych…wloz ogorki do sloikow, zalej solanka w proporcjach jedna czubata stolowa soli na jeden litr wody odstaw w ciemne miejsce i czekaj trzy dni. Ot mozna wracac do leniuchowania. Pozdrawiam

  11. „dokładnie proporcje soli do wody”
    „•sól – dwie łyżki na 1,5 l wody”
    To jest dokladne? Kazda lyzka jest inna. Poza tym, jak mozna podawac objetosc?
    W zaleznosci od wielkosci ziaren soli lyzka zawiera inna ilosc soli.

    1. Tak to jest dokładna ilość. Kilka ziaren soli w jedną czy drugą nie będzie miała znaczenia. Nie czepiaj się drobiazgów.

    1. Co to znaczy zeby byly smaczne kazdy ma inny smak chodzi zeby byly dobre dla kazdego chrupiace kwaskowate twarde
      Moj przepis jeden litr 2dkg soli za duza ilsc soli nie pomaga w kiszeniu lecz zabija bakterie.
      Ogorki na zime to 5dkg soli na 1,5litra wody.
      Ta proporcja jest ze starych polskich kuchennych ksiazek.

  12. Ja do swoich ogórków małosolnych nie żałuję kopru i czosnku, oprócz tego, wiadomo – chrzan – korzeń i liść, no i po licznych próbach smaku , trochę gorczycy, kawałek listka laurowego, ziele angielskie, a do zalewy, oprócz soli łyżeczka (od herbaty) cukru. Nie bójcie się, ogórki nie będę słodkie. Ta łyżeeczka cukru to na 1,5 l. wody.

  13. Moja mama zawsze do ogórków kiszonych dodawała czosnek, chrzan,koper i koniecznie marchew.
    zawsze były rewelacyjne.Polecam

    1. nie wiem dlaczego czarnuszka tak działa na ogórki, najważniejsze że działa, może znajdzie się ktoś mądrzejszy, kto da radę to wytłumaczyć, moja babcia dodawała czarnuszkę do ogórków, a ja jestem dobrą uczennicą :) najważniejsze, że działa

  14. Ja do swoich ogórków małosolnych to jeszcze na dno słoika wrzucam ze 2 szczypty gorczycy po 2 kulki ziela i pieprzu, kawałeczek listka laurowego, a do zalewy oprócz soli (kamiennej , specjalnej , do przetworów, nawet tak jest napisane na opakowaniu) dodaję odrobinę cukru. Jak robimy ze znajomymi grilla, to moim zadaniem jest przygotowanie ogórków małosolnych, „bo twoje są najlepsze” (tak mówią znajomi).

    1. Liść laurowy ? Gorczyca ? Ziele angielskie ? Toż to przepis, na ogórki konserwowe !!! Za nic, takie składniki !!! To nieporozumienie !!! To profanacja ogórków kiszonych !!!

  15. ogorki powinny byc swieze i najlepiej jak najszybciej po zakupie zakiszone, to bezsporne, oczywiscie najlepsze ogorki jakie robie od lat to : chrzan (nie zalowac), czosnek pokrojony (nie zalowac), koper najlepszy wyrosniety z ziarnami brazowymi (nie zalowac), ja dodaje ziarnka musztardy, woda przegotowana z sola i zalac ogorki wlasnie gotujaca woda i sloiki nie ciekna sa czyste i nie rdzewieja zakretki, ogorki sa naprawde rewelacyjne. moj tata dodawal lisci (czarnej pozeczki albo debowe albo wisni) ale one wtedy traca swoj niepowtarzalny smak i sa aromatycne, wiec ja nie dodaje.
    myself, ze cukier jako ze jest konserwantem robi dobra rzecz w kiszeniu ogorkow.
    oczywiscie, ze wode mozna pic jest zdrowa i ja dodaje do czerwonego barszczu, do bialego barszczu,
    waste przepisy sa rewelacyjne!

  16. Witam. I ja musze dolozyc tutaj „kilka grosikow”. Najlepszy przepis na ogorki jakie jadlam, to przepis mojej Mamy, ktora dostala go bardzo dawno od pani, ktora byla renomowana kucharka i prowadzila wyklady na temat gotowania jeszcze przed wojna. Podaje ten przepis, ktory jest nie do pobicia.

    Na 10 litrow wody przegotowanej i ostudzonej (moze byc zrodlana) dodajemy 1/2 kg soli i 15 dkg cukru (bardzo wazne!!).
    Scianki dobrze wymytego sloika wykladamy wkolo liscmi debowymi (2-3 duze liscie, ktore powoduja, ze ogorki sa bardzo chrupiace (wrecz skrzypia podczas jedzenia). Nastepnie wkladamy male ogorki razem z 2-3 szypulkami kopru, 2-3 zabki czosnku (pokrojone na kilka czesci, oraz 4-5 paseczkow (laseczek) chrzanu. (chrzan kroimy wzdluz). Zakrecamy i odstawiamy, podkladajac cos pod spod na kilka dni, bo beda ciekly podczas kiszenia.

    Lepszych ogorkow w zyciu nie jadlam i chyba jesc nie bede. Niedawno otworzylam sloik ogorkow mojej Mamy, ktory byl zakiszony trzy lata temu. Byly wspaniale! Serdecznie pozdrawiam Rodakow w Polsce.

    1. ale właśnie zupełnie odwrotnie! Ciemną stroną do dołu! W ciemniejszej stronie może być goryczka i wtedy przechodzi na cały ogórek.

  17. U mnie zawsze szedł koper chrzan czosnek liść debu wiśni i czarnej porzeczki nie wiem na czym to wszystko polegało ale były wyśmienite. Dodatkowo mama obcinala końcówki i nacinala środek na wylot pod kątem 90 stopni tak ze po odkrojeniu końcówek były ćwiartki i zalewala to gorąca solanka takie lubiłam juz po 12 godz w środku były już lekko kwaśne a z wierzchu słodkie mmmm… pychotka

  18. Tomek! Przepis super! Mama super! Gorąca woda (kranówa – nie żadna źródlana, mineralna…), ilość soli istotna… Można jeść po dwóch dniach! Żeby było jeszcze szybciej odcinam końcówki ogórasków. Smacznego! :)

  19. Przepis jest doskonały. Sprawdziłam. Zdecydowanie odradzam jednak gotowe mieszanki ze sklepu. Potrafią skutecznie zepsuć naturalny pyszny smak ogórków. Zazwyczaj wszystko co nam potrzebne znajdziemy na bazarku lub w każdym sklepiku gdzie będziemy kupować ogórki. Pozdrawiam.

  20. Zaraz będę robić ogórki wg Twojego przepisu. Kupiłam na bazarku przyprawę do kwaszenia ogórków. Skład: warzywa suszone 58% w zmiennych proporcjach (koper, chrzan, czosnek), przyprawa 42% w zmiennych proporcjach (gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy). Pozdrawiam!

  21. To są ogórki,. które są idealne do obiadu. Można je zrobić samemu, ponieważ, wtedy są lepsze i my decydujemy o intensywności smaku. Można je również zakupić, w każdym sklepie spożywczym. Ja staram się jeśc teraz dużo warzyw, w tym oczywiście ogórki bo bardzo je lubię, a te wyglądają naprawdę bardzo dobrze.

  22. 5

    Warto zwrócić uwagę na kolor ogórków. Te mocno zielone są zwykle przenawożone i mogą potem się zepsuć w przetworach, zwłaszcza robionych „naturalnie” czyli małosolne i kiszone. Parę razy tak mi się stało. Od tego czasu wyszukuję takie jaśniejsze i zawsze się udają. Fakt, że gorąca woda przyśpiesza ogórki małosolne, to samo z wodą po ziemniakach. Dlaczego? Nie wiem… ;-))

  23. My też uwielboamy takei ogóry. Widzę, że te Twoje tez nie grzeszą małością czosnku, ja niewielka główkę daję na ok, 90 dkg ogórków. i solidną ilość chrzanu. Ale z racji mieszkania w duzym mieście, nie ufam dostępnym w poblizu liściom. Dlatego dodaje jeszcze do górców nasiona gorczycy i kopru. Oprócz zielonego koperku z korzeniami, albo w sezonie – normalnego kopru z kwiatami. Ogórki zalewam wyłącznie zimną wodą źródlaną, z łyżką soli morskiej na litr. Raz zdaryzło mi sie zastosowac wodę mineralna i cały baniak ogórków wyrzuciłam….
    Takie ogóry są przepyszne, ale fakt – bardzo ostre. Robię je od wiosny do jesieni. Kiedy osiągną stan ogórka zdcydowanie małosolnego – przekładam je do dużego słoja i pakuję do lodówki. Niska temperatura znacznie spowalnia proces fermentacji i ogórki dłuuuuugo są wciąż małosolne. Polecam :)

  24. Jeden z najlepszych blogow w Polsce. Bezapelacyjnie. Szkoda niestety, ze tak mało znany, jednak mam pewne przeczucie, ze to się niedługo zmieni :) Pewnie już w niedalekiej przyszlosci, ktos wazniejszy zauwazy Twoj niezaprzeczalnie wielki talent i postanowi dac Ci szanse, chcialbym, by tak było, ponieważ należy Ci się to jak mało komu ;D

  25. 5

    Pamiętam Tomku jak w dzieciństwie – a były to lata 70-te kopałem korzenie chrzanu na długość 70 cm na terenie jednostki wojskowej pod osłoną nocy i wpadałem w te rowy przez siebie kopane. Jednak warto było gdyż taki prawdziwy chrzan dodawał wybitnego smaku małosolniakom.Najbardziej smakowały mi ogórki ze smalcem, połączenie cudne jednym słowem :) Dziś marcową porą jadam ze smalcem ogórki małosolne z Gomaru ponieważ przypominają mi smak dzieciństwa. Postaram się zrobić ogórasy według Twojego przepisu. Pozdrawiam

  26. 5

    a ja wyczytałam w książce kucharskiej Kuchnia polska, że ogórki zalaniem solanką niezależnie czy małosolne, kiszone czy konserwowe należy nakłuć wykałaczką zalać zimną wodą docisnąć talerzem na godzinę i później do słoja. dzięki temu ogórki sa jędrne, nie trafiają się puste w środku. tak robię i nie wiem czy działa czy poprostu mam szczęście. są przepyszne.

  27. Ja dodaję do własnych ogórków liście winogron – średnio 6 – 10 sztuk liści na 2 litrowy gliniany garnek. Zanim je włożę, zgniatam, by powstały pęknięcia na ich fakturze – dzięki temu winny smak przechodzi do gotowych ogórków. Ty przed włożeniem odcinam ogórkom końce – kwaszą się szybciej i przejmują smak przypraw.

    Moja mama zawsze powtarzała, że jesli taki małosolny chce się potem wykorzystać do sałatki, dobrze dodać kilka liści dębu do gara przed zalaniem solanką – ogórek przejmuje wtedy twardość i jest świetnym składnikiem sałatek na jego bazie – sprawdziłem to sam zarówno przy małosolnych, kiszonych jak i korniszonach. Polec am.

  28. Ja dodaje jeszcze ostrą czerwoną paprykę 2 szt na 3L słoik i po 2-3 dniach wstawiam je do lodówki żeby zostały małosolne a nie zaczęły się kisić

  29. Witam !
    Wiem od mojej mamy, że lepsza do ogórków (kiszonych i małosolnych) jest sól kamienna! Zawsze mam ją w kuchni na takie okazje !

    1. Oczywiscie ze mozna pic, ja zawsze kroje ogorasy na plasterki , zalewam woda po ogorkach i jem lyzka jak zupe razem z mlodymi ziemniakami PYCHAAAA

  30. u mnie w domu dodaje się zawsze liście wiśni :) i robimy w glinianym starym garnku :) wychodzą super! zawsze czekam na nasze własne ogórki, ale narobiłeś mi smaka i chyba w poniedziałek kupię w warzywiaku ogóry :)

    1. Tak jak w Twoim przepisie tylko ciepla woda, liscie wisni z galazka i jedno ziele angielskie na sloik to przepis mojej babci.

    2. ja dodaję czosnek chrzan a liście nie tylko dębu wiśni i kopru ale również czarnej porzeczki, ogórki są wtedy bardzo aromatyczne….

    3. U mnie też idą liście czarnej porzeczki a zamiast korzenia chrzanu dodaję łodygi z liści, ogórki są wtedy delikatniejsze… Właśnie nastawiam zobaczymy co się ukisi :)

    4. U mnie też w domu oprócz liści wiśni (ze dwa na litrowy słoik) liść porzeczki czarnej (jeden) do tego ząbek czosnku, liść laurowy, trzy ziarnka pieprzu, ziarno ziela angielskiego, gałązka kopru i korzeń chrzanu (mały wiórek może 3mm na 10mm). Teraz mieszkam w mieście więc kombinuję jak mogę – zamiast liści wiśni i porzeczki liście chrzanu z zestawu do ogórków z bazarku. Ale daję radę w zeszłym roku się udały, tym razem robie więcej:)

Czego szukasz?

css.php