Na czasie:

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne do nasz polski klasyk. Chyba w każdym domu, w którym korzysta się z kuchni do przyrządzania jedzenia, przygotowuje się od czasu do czasu jakieś własnej roboty przetwory – np. właśnie ogórki.

Ogórki małosolne

W moim rodzinnym domu prym wiodły zawsze ogórki kiszone, jednak ogórki małosolne ze względu na ich proste i szybkie przygotowanie też znajdowały miejsce na stole. Całkiem niedawno postanowiłem pierwszy raz w życiu zrobić je sam, by nie czekać biernie na kolejne słoiki ogórków podarowane jak zwykle przez kochanych rodziców ;)

Wyszły mi po prostu idealne ogóry, dlatego przepis w 100% sprawdzony publikuję na blogu.

Zobacz przepis w wersji wideo:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Kliknij tutaj i zasubskrybuj mój kanał na YouTube: youtube.com/ZajadamPL

Czas przygotowania:

Przygotowanie dużego słoika ogórków zajęło mi jakieś 15 minut. Następnie 3 dni czekałem na uzyskanie idealnego smaku.

Składniki potrzebne do przygotowania ogórków małosolnych

Nie podaję dokładnych ilości składników, bo zależą one od tego jak dużo ogórków chcesz przygotować. Podaję dokładnie proporcje soli do wody, bo to jest ważne niezależnie od ilości.

  • ogórki gruntowe – najlepiej małe i twarde sztuki
  • przegotowana i ostudzona woda
  • sól – dwie łyżki na 1,5 l wody
  • główka czosnku na jeden większy słój
  • kilka cm korzenia chrzanu
  • pęczek kopru
  • świeże liście (np. chrzanu, krzewu owocowego lub inne dostępne często w zestawie z chrzanem, koprem i czosnkiem) – bez liści jednak też damy radę zrobic dobre ogórki

Ogórki małosolne - składniki

Przygotowanie ogórków

  1. Ogórki dokładnie umyj, usuń szypułki, a następnie ułóż dość ciasno w słoju. Pomiędzy ogórkami staraj się umieśić koper, ząbki czosnku, pokrojony w podłużne paseczki chrzan i liście.

  2. Całą sól rozpuść w wodzie i zalej nią zawartość słoika tak, aby nic nie wystawało ponad powierzchnię wody. Słoik nakryj małym talerzykiem.

    ogorki-malosolne-przepis

  3. Tak przygotowane ogórki odstaw w miejsce, gdzie nie będą wystawione bezpośrednio na słońce. Po dwóch – trzech dniach woda powinna zmętnieć, a ogórki nabiorą bardziej żółtawego koloru. Po trzech dniach powinny być idealne, ale warto spróbować kawałek już po 48 godzinach od ich nastawienia.

    Ogórki małosolne po 3 dniach

  4. Ogórki małosolne z dnia na dzień będą coraz bardziej ukiszone.

Rady mojej mamy

Zanim nastawiłem pierwszy słoik zadzwoniłem do mamy zapytać o jakieś tajne sposoby na uzyskanie najlepszych ogórków małosolnych na świecie. Mama podzieliła się np. informacją, że jeżeli zalejesz świeże ogórki bardzo gorącą solanką, to mogą być gotowe już na drugi dzień. Wysoka temperatura zapewne mocno przyśpiesza cały proces kiszenia.

Moja mama używa też specjalnej przyprawy, którą kupuje od zaprzyjaźnionego sprzedawcy na lokalnym bazarku – jak tylko uda mi się tą przyprawę dostać, postaram się podzielić jej składem na blogu :)

Ogórki małosolne

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 90 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 90 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Marta says:

    Moja babcia, mój tata zawsze zalewali ogórki zimną wodą z kranu. Solidna łyżka z górką zoli na litr wody. Zawsze liście wiśni i czarnej porzeczki. Ja mam zawsze zamrożone liście :) duże dwie główki czosnku i koper z kwiatostanami. Ogórki muszą być ścisło ułożone. Zawsze przynajmniej 2 godz. je moczę w zimnej wodzie. Koper, liście, czosnek i chrzan daję na dno słoja i na górę po ułożeniu ogórków. Chrzanu też nie żałuję. To jest z przepisu i trików mojej babci. Lepszych nie jadłam :) zawsze aromatyczne i chrupiące! Polecam

  • Smakuś says:

    Pamiętajcie że aby cieszyć się małosolnymi przez długi czas, warto je po 3 dniach wstawić do lodówki.Będą małosolne przez dwa tygodnie.

  • Waldemar says:

    Wyszły dobre, ale strasznie słone…

  • Ambroży Kleks says:

    do ogórków polecam 07 :D

  • Magda says:

    Ogórki po 2 dniach przepyszne

  • Artur says:

    „Tajne przyprawy” są dostępne w sieci Kaufland. W dniu wczorajszym kupiłem taki zestaw. Paczuszka za niecałe 2 zł wystarczy na 6l nastawu. Pozdrawiam.

  • Mirosława says:

    Czosnek radzę podzielić na ‚ząbki”, obrać…
    Ukiszone sa pyszne, zdrowe.

  • Mirko says:

    Tutaj v Monachium kupiłem ogórki kwaszone polskiej marki Marker. Dobre, niestety nie najlepsze.
    Moja szwagierka z Kożla podała mi taki recept:
    Wody powinno sie pogotować z 60 g soli na liter. Ogórki trzeba widełcem nabodnąć i przez noc wlożyć to zimnej wody.
    Na drugi dzie’n poskładać z czosnekiem, kawałkiem chrzanu, jednym listem winnym, i duźo kopru, vszystko się zaleje solanką i lekko zamknięte postawi do pokoja na talerze, bo jak kwasi, to woda vycieka.
    Po kilku dniach, (5-7) jak widna kalna solanka, to trzeba porządnie zamknąć i odstawić do ciemnej piwnicy. Takie ogórki trzymają się nawet 3 roky.

  • Renata says:

    A ja dodaję jeszcze gałązkę zielonego estragonu. On powoduje że ogóreczki są chrupkie, tak samo dodaje się go do kiszonej kapusty. Poczytajcie w Internecie:)

    • Mirko says:

      Zamiast estragonu daje się list winny. Inne liście nienadaje się, bo niezdrowe.
      List winny utrzymuje te ogórki chrupkie.

  • Roro says:
    5

    Super przepis, zaraz z niego skorzystam , pozdrawiam

  • jan says:

    Proponuje na 1 l wody 2 pełne łyżki stołowe soli kamiennej spżywczej nie jodowanej oraz do smaku chrzan mogą być lodygi z lisciami koper liski laurowe ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu i ziela aangielskiego. Jeżeli solanka będzie gorąca to ukisza się szybciej.

  • Now says:

    Dobrze jest przed kiszeniem namoczyć ogórki w czystej wodzie 24 godziny

  • Myniek says:

    Ogórki trzeba zalewac zimną wodą z kranu wtedy wychodzą najlepsze.

  • Dorota says:

    Witam,
    Ile ogórków ma być na powyższy proporcje? :)

  • Basia says:

    I ja postanowilam sama je zrobic, mieszkam Po zagranicami kraju, i bardzo mit pomoglam twoj przepis.
    Danke i pozdrowienia dla mamy

  • Anna says:

    Ja robie w malym akwarium ;)

  • Grześ says:

    Mam lamionke 10L ale nie wiem ile ogórków dać, tzn czy luzem czy układać, ile kopru, czosnku, i chrzanu :)

  • Daniel says:

    Ja ucinam końcówki ogórków, wtedy lepiej wchłaniają smak

  • cris says:

    Ja na wierzch dodaje jeszcze 2 suche piętki z chleba żytniego na zakwasie – szybciej przebiega fermentacja. Po 3 dniach , kiedy woda zmętnieje, chleb usuwam. Woda do zalania powinna być ostudzona, a soli dać tyle żeby w smaku była aż cierpka. Na 5 L słój ( około 2,8 kg ogórków) daję 2 główki czosnku oraz 3 wiązki kopru ( przekładając warstwy ogórków obydwoma składnikami) . Na wierzch piętki chleba, przykryć szklaną pokrywką i wystawić do słonecznego miejsca ( szybciej fermentują). Smacznego
    PS chranu nie dodaję, bo za drogi, ale do wek na zimę tak :)

  • Dan says:
    5

    A tu przepis dla leniwcow patentowanych…wloz ogorki do sloikow, zalej solanka w proporcjach jedna czubata stolowa soli na jeden litr wody odstaw w ciemne miejsce i czekaj trzy dni. Ot mozna wracac do leniuchowania. Pozdrawiam

  • John says:

    „dokładnie proporcje soli do wody”
    „•sól – dwie łyżki na 1,5 l wody”
    To jest dokladne? Kazda lyzka jest inna. Poza tym, jak mozna podawac objetosc?
    W zaleznosci od wielkosci ziaren soli lyzka zawiera inna ilosc soli.

    • Agata says:

      Tak to jest dokładna ilość. Kilka ziaren soli w jedną czy drugą nie będzie miała znaczenia. Nie czepiaj się drobiazgów.

    • Lou71 says:

      HaHa …. 15178121 ziarenek soli …. dokładny przepis? :)

    • Mirko says:

      Dokladnie jest potrzebna solanka zrobiona z 60g soli na 1000g wody. To jest waźne przy większej iłości ogórek.

  • Krysia says:
    5

    To jest najlepszy przepis który stosuje już kolejny raz, dziękuję!! :)

  • Malgoska says:

    A ja lubie tylko z chrzanem ,koprem ,czosnkiem takie prawdziwe ogorasy
    pozdrawiam wszystkich

  • kanton says:

    Aby ogórki były smaczne , potrzeba 3,5 dag soli na 1 litr wody

    • John says:

      I to jest dokladna miara

    • jas says:

      Co to znaczy zeby byly smaczne kazdy ma inny smak chodzi zeby byly dobre dla kazdego chrupiace kwaskowate twarde
      Moj przepis jeden litr 2dkg soli za duza ilsc soli nie pomaga w kiszeniu lecz zabija bakterie.
      Ogorki na zime to 5dkg soli na 1,5litra wody.
      Ta proporcja jest ze starych polskich kuchennych ksiazek.

    • Ranunkelina says:

      35 gramow na litr wody?…
      3,5 gramów wystarczy (lub łyżka stołowa ;)

  • Agnieszka says:

    Ja do swoich ogórków małosolnych nie żałuję kopru i czosnku, oprócz tego, wiadomo – chrzan – korzeń i liść, no i po licznych próbach smaku , trochę gorczycy, kawałek listka laurowego, ziele angielskie, a do zalewy, oprócz soli łyżeczka (od herbaty) cukru. Nie bójcie się, ogórki nie będę słodkie. Ta łyżeeczka cukru to na 1,5 l. wody.

  • Kama says:

    A czy sloik należy zakrecic? Czy tylko przykryc ściereczka? Sa różne szkoly

  • nina57 says:

    Moja mama zawsze do ogórków kiszonych dodawała czosnek, chrzan,koper i koniecznie marchew.
    zawsze były rewelacyjne.Polecam

  • A.A. says:

    Jeżeli zalejesz wrzątkiem zabijesz cenne dla organizmu bakterie, nie polecam wrzątku.

  • Bożena says:

    polecam liście z winogron i kilkanaście ziarenek czarnuszki (powoduje, że ogórki pozostaną twarde)

    • Tomek Lach says:

      Bardzo ciekawe z tą czarnuszką, wiesz może co czarnuszka robi że ogórki pozostają twarde? :)

    • Bożena says:

      nie wiem dlaczego czarnuszka tak działa na ogórki, najważniejsze że działa, może znajdzie się ktoś mądrzejszy, kto da radę to wytłumaczyć, moja babcia dodawała czarnuszkę do ogórków, a ja jestem dobrą uczennicą :) najważniejsze, że działa

    • Anna says:

      Czarnuszka? Nie jest to porostu czarny kminek?

  • Gusia says:

    Ja do swoich ogórków małosolnych to jeszcze na dno słoika wrzucam ze 2 szczypty gorczycy po 2 kulki ziela i pieprzu, kawałeczek listka laurowego, a do zalewy oprócz soli (kamiennej , specjalnej , do przetworów, nawet tak jest napisane na opakowaniu) dodaję odrobinę cukru. Jak robimy ze znajomymi grilla, to moim zadaniem jest przygotowanie ogórków małosolnych, „bo twoje są najlepsze” (tak mówią znajomi).

    • Aston says:

      Liść laurowy ? Gorczyca ? Ziele angielskie ? Toż to przepis, na ogórki konserwowe !!! Za nic, takie składniki !!! To nieporozumienie !!! To profanacja ogórków kiszonych !!!

  • Teresa says:

    ogorki powinny byc swieze i najlepiej jak najszybciej po zakupie zakiszone, to bezsporne, oczywiscie najlepsze ogorki jakie robie od lat to : chrzan (nie zalowac), czosnek pokrojony (nie zalowac), koper najlepszy wyrosniety z ziarnami brazowymi (nie zalowac), ja dodaje ziarnka musztardy, woda przegotowana z sola i zalac ogorki wlasnie gotujaca woda i sloiki nie ciekna sa czyste i nie rdzewieja zakretki, ogorki sa naprawde rewelacyjne. moj tata dodawal lisci (czarnej pozeczki albo debowe albo wisni) ale one wtedy traca swoj niepowtarzalny smak i sa aromatycne, wiec ja nie dodaje.
    myself, ze cukier jako ze jest konserwantem robi dobra rzecz w kiszeniu ogorkow.
    oczywiscie, ze wode mozna pic jest zdrowa i ja dodaje do czerwonego barszczu, do bialego barszczu,
    waste przepisy sa rewelacyjne!

    • jhjjh says:

      cukier karmi bakterie mlekowe
      a nie konserwuje
      konserwuje kwas mlekowy

  • coco says:

    Witam. I ja musze dolozyc tutaj „kilka grosikow”. Najlepszy przepis na ogorki jakie jadlam, to przepis mojej Mamy, ktora dostala go bardzo dawno od pani, ktora byla renomowana kucharka i prowadzila wyklady na temat gotowania jeszcze przed wojna. Podaje ten przepis, ktory jest nie do pobicia.

    Na 10 litrow wody przegotowanej i ostudzonej (moze byc zrodlana) dodajemy 1/2 kg soli i 15 dkg cukru (bardzo wazne!!).
    Scianki dobrze wymytego sloika wykladamy wkolo liscmi debowymi (2-3 duze liscie, ktore powoduja, ze ogorki sa bardzo chrupiace (wrecz skrzypia podczas jedzenia). Nastepnie wkladamy male ogorki razem z 2-3 szypulkami kopru, 2-3 zabki czosnku (pokrojone na kilka czesci, oraz 4-5 paseczkow (laseczek) chrzanu. (chrzan kroimy wzdluz). Zakrecamy i odstawiamy, podkladajac cos pod spod na kilka dni, bo beda ciekly podczas kiszenia.

    Lepszych ogorkow w zyciu nie jadlam i chyba jesc nie bede. Niedawno otworzylam sloik ogorkow mojej Mamy, ktory byl zakiszony trzy lata temu. Byly wspaniale! Serdecznie pozdrawiam Rodakow w Polsce.

  • TomaszP says:
    4

    Spróbujcie dodać jeden plaster 0,5 cm obranego surowego selera. Ja dodaję zawsze i są jeszcze pyszniejsze.

  • Lukas says:
    5

    mała rada układaj ogórki ciemniejsza strona do góry ;)

  • Lidka says:

    U mnie zawsze szedł koper chrzan czosnek liść debu wiśni i czarnej porzeczki nie wiem na czym to wszystko polegało ale były wyśmienite. Dodatkowo mama obcinala końcówki i nacinala środek na wylot pod kątem 90 stopni tak ze po odkrojeniu końcówek były ćwiartki i zalewala to gorąca solanka takie lubiłam juz po 12 godz w środku były już lekko kwaśne a z wierzchu słodkie mmmm… pychotka

  • Lucha says:

    Tomek! Przepis super! Mama super! Gorąca woda (kranówa – nie żadna źródlana, mineralna…), ilość soli istotna… Można jeść po dwóch dniach! Żeby było jeszcze szybciej odcinam końcówki ogórasków. Smacznego! :)

  • Aneta says:

    Przepis jest doskonały. Sprawdziłam. Zdecydowanie odradzam jednak gotowe mieszanki ze sklepu. Potrafią skutecznie zepsuć naturalny pyszny smak ogórków. Zazwyczaj wszystko co nam potrzebne znajdziemy na bazarku lub w każdym sklepiku gdzie będziemy kupować ogórki. Pozdrawiam.

  • Adriana says:

    Zaraz będę robić ogórki wg Twojego przepisu. Kupiłam na bazarku przyprawę do kwaszenia ogórków. Skład: warzywa suszone 58% w zmiennych proporcjach (koper, chrzan, czosnek), przyprawa 42% w zmiennych proporcjach (gorczyca, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy). Pozdrawiam!

  • Piotr says:

    To są ogórki,. które są idealne do obiadu. Można je zrobić samemu, ponieważ, wtedy są lepsze i my decydujemy o intensywności smaku. Można je również zakupić, w każdym sklepie spożywczym. Ja staram się jeśc teraz dużo warzyw, w tym oczywiście ogórki bo bardzo je lubię, a te wyglądają naprawdę bardzo dobrze.

  • Ewa says:
    5

    Warto zwrócić uwagę na kolor ogórków. Te mocno zielone są zwykle przenawożone i mogą potem się zepsuć w przetworach, zwłaszcza robionych „naturalnie” czyli małosolne i kiszone. Parę razy tak mi się stało. Od tego czasu wyszukuję takie jaśniejsze i zawsze się udają. Fakt, że gorąca woda przyśpiesza ogórki małosolne, to samo z wodą po ziemniakach. Dlaczego? Nie wiem… ;-))

  • Agnieszka says:

    My też uwielboamy takei ogóry. Widzę, że te Twoje tez nie grzeszą małością czosnku, ja niewielka główkę daję na ok, 90 dkg ogórków. i solidną ilość chrzanu. Ale z racji mieszkania w duzym mieście, nie ufam dostępnym w poblizu liściom. Dlatego dodaje jeszcze do górców nasiona gorczycy i kopru. Oprócz zielonego koperku z korzeniami, albo w sezonie – normalnego kopru z kwiatami. Ogórki zalewam wyłącznie zimną wodą źródlaną, z łyżką soli morskiej na litr. Raz zdaryzło mi sie zastosowac wodę mineralna i cały baniak ogórków wyrzuciłam….
    Takie ogóry są przepyszne, ale fakt – bardzo ostre. Robię je od wiosny do jesieni. Kiedy osiągną stan ogórka zdcydowanie małosolnego – przekładam je do dużego słoja i pakuję do lodówki. Niska temperatura znacznie spowalnia proces fermentacji i ogórki dłuuuuugo są wciąż małosolne. Polecam :)

    • Aston says:

      Po co gorczyca ??? Gorczycę dodaje się, do ogórków konserwowych !!!

  • Kamil says:

    Jeden z najlepszych blogow w Polsce. Bezapelacyjnie. Szkoda niestety, ze tak mało znany, jednak mam pewne przeczucie, ze to się niedługo zmieni :) Pewnie już w niedalekiej przyszlosci, ktos wazniejszy zauwazy Twoj niezaprzeczalnie wielki talent i postanowi dac Ci szanse, chcialbym, by tak było, ponieważ należy Ci się to jak mało komu ;D

  • Grzegorz says:
    5

    Pamiętam Tomku jak w dzieciństwie – a były to lata 70-te kopałem korzenie chrzanu na długość 70 cm na terenie jednostki wojskowej pod osłoną nocy i wpadałem w te rowy przez siebie kopane. Jednak warto było gdyż taki prawdziwy chrzan dodawał wybitnego smaku małosolniakom.Najbardziej smakowały mi ogórki ze smalcem, połączenie cudne jednym słowem :) Dziś marcową porą jadam ze smalcem ogórki małosolne z Gomaru ponieważ przypominają mi smak dzieciństwa. Postaram się zrobić ogórasy według Twojego przepisu. Pozdrawiam

  • Magdalena Matkowska says:
    5

    a ja wyczytałam w książce kucharskiej Kuchnia polska, że ogórki zalaniem solanką niezależnie czy małosolne, kiszone czy konserwowe należy nakłuć wykałaczką zalać zimną wodą docisnąć talerzem na godzinę i później do słoja. dzięki temu ogórki sa jędrne, nie trafiają się puste w środku. tak robię i nie wiem czy działa czy poprostu mam szczęście. są przepyszne.

  • Przemko says:

    Ja dodaję do własnych ogórków liście winogron – średnio 6 – 10 sztuk liści na 2 litrowy gliniany garnek. Zanim je włożę, zgniatam, by powstały pęknięcia na ich fakturze – dzięki temu winny smak przechodzi do gotowych ogórków. Ty przed włożeniem odcinam ogórkom końce – kwaszą się szybciej i przejmują smak przypraw.

    Moja mama zawsze powtarzała, że jesli taki małosolny chce się potem wykorzystać do sałatki, dobrze dodać kilka liści dębu do gara przed zalaniem solanką – ogórek przejmuje wtedy twardość i jest świetnym składnikiem sałatek na jego bazie – sprawdziłem to sam zarówno przy małosolnych, kiszonych jak i korniszonach. Polec am.

  • Miki says:

    Ja dodaje jeszcze ostrą czerwoną paprykę 2 szt na 3L słoik i po 2-3 dniach wstawiam je do lodówki żeby zostały małosolne a nie zaczęły się kisić

  • Agnieszka says:

    Witam !
    Wiem od mojej mamy, że lepsza do ogórków (kiszonych i małosolnych) jest sól kamienna! Zawsze mam ją w kuchni na takie okazje !

  • Misia says:
    5

    A można pić taka wodę z tych ogorasów ?

    • Tomek Lach says:

      Ja piłem raczej wodę z ogórków kiszonych a nie małosolnych, ale spróbuj i daj znać ;)

    • ika says:

      Oczywiscie ze mozna pic, ja zawsze kroje ogorasy na plasterki , zalewam woda po ogorkach i jem lyzka jak zupe razem z mlodymi ziemniakami PYCHAAAA

  • ro-an says:

    Dobra jest do zalewania ogórków gorąca słona woda z odcedzania ziemniaków

  • Jasiek says:
    5

    Wyszły rewelacyjne ogórki z tego przepisu. Dzięki!!;)

  • Johny says:
    5

    Robię tak samo. Własnej produkcji ogórasy małosolne są najlepsze na świecie!!!:)

  • Agnieszka says:

    Przepis sprawdziłam polecam:-))

  • Justi says:

    u mnie w domu dodaje się zawsze liście wiśni :) i robimy w glinianym starym garnku :) wychodzą super! zawsze czekam na nasze własne ogórki, ale narobiłeś mi smaka i chyba w poniedziałek kupię w warzywiaku ogóry :)

    • Tomek Lach says:

      Liście wiśni – to muszę wypróbować :) …tylko nie mam wiśni w ogrodzie

    • Nika Pe says:

      Tak jak w Twoim przepisie tylko ciepla woda, liscie wisni z galazka i jedno ziele angielskie na sloik to przepis mojej babci.

    • wiola says:

      ja dodaję czosnek chrzan a liście nie tylko dębu wiśni i kopru ale również czarnej porzeczki, ogórki są wtedy bardzo aromatyczne….

    • Daro says:

      U mnie też idą liście czarnej porzeczki a zamiast korzenia chrzanu dodaję łodygi z liści, ogórki są wtedy delikatniejsze… Właśnie nastawiam zobaczymy co się ukisi :)

    • juhyt says:

      U mnie też w domu oprócz liści wiśni (ze dwa na litrowy słoik) liść porzeczki czarnej (jeden) do tego ząbek czosnku, liść laurowy, trzy ziarnka pieprzu, ziarno ziela angielskiego, gałązka kopru i korzeń chrzanu (mały wiórek może 3mm na 10mm). Teraz mieszkam w mieście więc kombinuję jak mogę – zamiast liści wiśni i porzeczki liście chrzanu z zestawu do ogórków z bazarku. Ale daję radę w zeszłym roku się udały, tym razem robie więcej:)

    • ika says:

      liscie wisni zawsze dodaje ale do korniszonych.

Ilość komentarzy: 90 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php