Na czasie:

Botwnika / Botwina

Botwinka, znana również jako botwina to nic innego jak młode buraki ćwikłowe, a dokładniej ich korzenie, łodygi i delikatne liście.

Właśnie z takich młodych buraków powstaje zupa botwinka, dla wielu smakoszy najlepsza z wiosennych zup. Niemniejszym powodzeniem cieszy się też chłodnik litewski przyrządzany na bazie między innymi botwinki i kefiru.

Sezon na botwinkę

Zaczyna się zwykle w drugiej połowie kwietnia, jednak jego szczyt przypada na maj i czerwiec. Świeżą botwinkę dość łatwo można jeszcze kupić w miesiącach letnich, czyli lipcu i sierpniu. Co warte uwagi, botwinka majowa uznawana jest za najlepszą, ponieważ w tym czasie liście są najbardziej delikatne i mają najlepszy smak.

Warto w tym czasie użyć ich do przyrządzenia nie tylko zupy, ale też jako składnik sałatki, pesto czy owocowo-warzywnego koktajlu.

Botwinka

Botwinka

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję