zajadam.pl

Jagoda

Jagody są przysmakiem wielu osób zwłaszcza w okresie lipca, kiedy jest najlepszy okres na ich zbieranie. Owoce, które od setek lat cieszą się reputacją naturalnego lekarstwa na zakażenia jak np.tyfus czy polio. W czasach gdy nie znano antybiotyków jagody uważano za owoce obdarzone magicznymi właściwościami, które np. poprawiały wzrok.

Jagody znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach jak np. cukiernictwo, gdzie używa się ich w wielu rodzajach wypieków. Kosmetolodzy używają jagód do produkcji preparatów wzmacniających czy nawilżających skórę.

Wartości odżywcze jagód

Jagody są owocami zawierającymi wartościowe składniki takie jak: witamina C, A, B, PP, selen, cynk, miedź, mangan i błonnik.

  • Owoce jagód zawierają bardzo dużo garbników, które mają korzystne działanie na organizm w postaci uszczelniania błon śluzowych żołądka, neutralizowanie szkodliwych produktów przemiany materii oraz spowalniania ruchów robaczkowych jelit. Ponadto jagody są skuteczne w przypadku zatruć, ponieważ wychwytują one toksyny wewnątrz organizmu oraz chronią przed pylicą, co zdecydowanie jest dobrą wiadomością dla np. górników.
  • Jagody zawierają dużo antyoksydantów w tym mirtylinę antyutleniacz odpowiedzialny również za uelastycznianie naczyń krwionośnych. Mirtylina podobnie jak żelazo bierze udział w produkcji hemoglobiny, dzięki czemu przeciwdziała anemii. Antyoksydanty ponadto mają pozytywne działanie na procesy obronne organizmu, które chronią przed infekcjami bakterii i wirusów czy też nowotworów. Dodatkowo wpływają korzystnie na wydolność układu sercowo-naczyniowego.
  • Osoby odchudzające się powinny jeść jagody z powodu ich korzystnego działania na układ trawienny. Obniżają one poziom złego cholesterolu (LDL) a podnoszą dobrego (HDL) wspomagane są przy tym przez takie pierwiastki jak mangan czy selen. Ponadto owoce jagód są bogate w błonnik dzięki duża część cholesterolu jest usuwana z organizmu, zanim przeniknie do układu nerwowego.
  • Suszone owoce jagód mają działanie przeciwbiegunkowe oraz przeciwpasożytnicze. Bardzo skutecznie działają na owsiki, nie są aż tak skuteczne na pasożyty takie, jak np. glisty ludzkie.
  • Jagody są pomocnymi owocami dla wielu grup ludzi, np. dzięki zawartości witaminy A jagody zalecane są dla osób mających problem ze wzrokiem. Zawartość manganu i żelaza wspomaga procesy krwiotwórcze w naszym ciele, a zawartość pektyn w jagodach powoduje, że są to bardzo niskokaloryczne owoce, przez co zaleca się je jeść osobom chcącym schudnąć.

W jagodach znajdziemy

Szklanka jagód waży około 130 g, a w 100 g owocu znajdziemy:

  • 45 kcal =  189 kJ
  • Węglowodany = 12 g
  • Błonnik = 3 g
  • Sód = 1 mg
  • Potas = 62 mg ( % dziennego zapotrzebowania)
  • Wapń = 15 mg ( 1% dziennego zapotrzebowania)
  • Fosfor = 14 mg  ( 2% dziennego zapotrzebowania)
  • Magnez = 2 mg ( 0.5% dziennego zapotrzebowania)
  • Żelazo = 0.7 mg ( 4% dziennego zapotrzebowania)
  • Witamina C = 15 g ( 20% dziennego zapotrzebowania)
  • Witamina E = 2 mg ( 14% dziennego zapotrzebowania)

 

 

Czego szukasz?

css.php