zajadam.pl

Melon

Melon jest niskokaloryczną, tajemniczą rośliną, bo do dziś nie wiadomo skąd pochodzi. Niektóre hipotezy wskazują na Azję lub Afrykę. Znajdowano ślady melonów w wykopaliskach w Egipcie, szacuje się, że Egipcjanie znali melon już w okresie Średniego Państwa. Melon pojawia się także w Biblii, znany był Grekom i Rzymianom, z biegiem lat dotarł do Europy Środkowej. W Polsce uprawia się go od XVII wieku, dzięki królowej Bonie. Melony występują w różnych kolorach jak biały, pomarańczowy, żółto-zielony, brązowy. Miąższ natomiast może być koloru białego, żółtego, pomarańczowego, czerwonego lub zielonkawego.

Melon pochodzi od greckiego słowa melopepon co znaczy miękkie jabłko. Melony są kuzynami ogórka i dyni, przez co wbrew powszechnej opinii, nie rosną na drzewach tylko na ziemi, jak inne warzywa dyniowate.  Melony znalazły zastosowanie w celach leczniczych. W Indiach używa się go jako środka moczopędnego, w Chinach leczy się nim zapalenie wątroby, a na Filipinach leczy się nim raka. Jednak znacznie częściej używa się je do celów konsumpcyjnych.

Wartości odżywcze melona

W melonie możemy znaleźć minerały i witaminy takie jak: witamina A, C, D, E, P, witaminy z grupy B, beta-karoten, kwas foliowy, pektyny, błonnik, potas, żelazo, magnez, jod, wapń i fosfor.

  • Melon działa moczopędnie i przeczyszczająco, przez co jest częstym składnikiem diet odchudzających oraz leczenia układu moczowego i nerek. Jedzenie melonów zalecane jest przy bólach związanych z reumatyzmem. Nie zaleca się ich cukrzykom z powodu dużej zawartości cukru. Dotyczy to jednak tylko słodkich odmian melonów, gorzkie można jeść bez obaw. Ponoć gorzkie odmiany melonów zawierają związki pomagające w walce z cukrzycą typu II poprzez obniżanie cukru we krwi.
  • Melon używany jest w medycynie ludowej do leczenia bóli reumatycznych, nerek, wątroby, chorób sercowo-naczyniowych, stwardnieniu tętnic, niedokrwistości, bólów gardła, kaszlu oraz do usprawnienia kuracji po długotrwałych chorobach. Melon jest również skutecznym środkiem przeciw robakom, do usuwania plam oraz piegów czy innych przebarwień skóry i wągrów. Melony zawierają przeciwutleniacze, które mają korzystny wpływ na wygląd skóry, paznokci czy włosów a dodatkowo chronią przed nowotworami, niszcząc wolne rodniki i spowalniają proces starzenia. Ponadto melon dzięki karotenoidom wzmacnia proces widzenia i poprawia ostrość wzroku. Podobno melony także pomagają w walce z codziennym stresem, pomagając się uspokoić.

W melonach znajdziesz

Żółty melon waży około 1.5 kg. Po obraniu owocu ze skórki i pestek waży 720 g, a już w 100 g znajdziemy:

  • 36 kcal = 152 kJ
  • Białko ogółem = 0.9 g
  • Węglowodany ogółem = 8.4 g
  • Błonnik pokarmowy = 1 g
  • Witamina C = 20 mg (26.5% dziennego zapotrzebowania)
  • Sód = 22 mg (1.5% dziennego zapotrzebowania)
  • Potas = 382 mg (8% dziennego zapotrzebowania)
  • Wapń = 27 mg (2.7% dziennego zapotrzebowania)
  • Fosfor = 22 mg (3% dziennego zapotrzebowania)
  • Magnez = 23 mg (7% dziennego zapotrzebowania)
  • Żelazo = 0.5 mg (3% dziennego zapotrzebowania)
  • Cynk = 0.28 mg (3.5% dziennego zapotrzebowania)
  • Miedź = 0.01 mg (1% dziennego zapotrzebowania)
  • Mangan = 0.09 mg (5% dziennego zapotrzebowania)
  • Jod = 2 mg (100% dziennego zapotrzebowania)


Czego szukasz?

css.php